Sobota, 27. dubna 2024

Víte, jak se správně starat o nápojové lahve?

Víte, jak se správně starat o nápojové lahve?

Jednou a dost

Kupujete si nápoje v jednorázových PET lahvích a potom si v nich nosíte vodu či jiné tekutiny? Určitě nejste jediní, kdo podlehl mylné představě, že aspoň takovýmto způsobem sníží množství plastového odpadu. Používání jednorázových PET lahví však odráží spíš neekologický a nezdravý zlozvyk než součást udržitelného životního stylu. A to i v případě, že byste lahev z jednorázového PET materiálu používali opakovaně. Jakékoli poškození nebo jen obyčejná deformace stlačením totiž dokáže na stěnách takové lahve vytvořit mikroprasklinky, ve kterých se mohou hromadit bakterie. Podstatně zdravější a udržitelnější alternativou jsou proto znovu použitelné lahve z kvalitních materiálů, jejichž životnost prodlouží správná údržba a skladování.

Hygiena znásobí životnost

Nevyhnutelným předpokladem pro to, aby vám jakákoli nápojová lahev vydržela co nejdéle, je její pravidelná údržba. Pokud ji používáte výlučně pro čistou vodu, stačí ji občas opláchnout teplou vodou. Jestliže ale do lahve naléváte i nápoje ochucené ovocem či příchutěmi, údržba by měla být pravidelná a precizní. Na vnitřních stěnách lahve se totiž zachytávají zbytky cukru, které představují živnou půdu pro bakterie a zápach. Pro jejich umývání proto použijte kromě vody i jemný čisticí prostředek na nádobí nebo tekuté mýdlo. Vhodné jsou i různé přírodní alternativy - například citrónová šťáva nebo ocet. Vyhýbejte se však výrobkům s abrazivními látkami a chlórem. Pro mechanické odstranění usazenin můžete použít kartáček, jehož štětinky by však neměly poškrábat stěny lahve, proto je vhodným materiálem například silikon. Jednou měsíčně použijte k dezinfekci speciální čisticí tablety, které lahev zbaví bakterií a zápachu. Důležité je uvědomit si, že bakterie se hromadí i ve vnitřní straně a závitech víčka, a to i v případě, že pijete jen čistou vodu. Víčko i lahev po umytí vždy důkladně osušte, například pomocí kartáčku obaleného do kuchyňské utěrky.

Jak zbavit lahev zápachu?

Zápach bývá jednou z nejčastějších příčin, které zkracují životnost znovu použitelných lahví. Řešení je přitom jednoduché - v poměru 1 : 1 smíchejte jedlou sodu nebo bílý ocet s teplou vodou. Nalijte do lahve i do jejího uzávěru a nechte působit celou noc. Druhý den opláchněte teplou vodou a nechte vysušit. Jestliže lahev nepoužíváte, skladujte ji otevřenou.

Myčka ano, nebo ne?

Pokud chcete svoji nápojovou lahev umýt v myčce nádobí, ujistěte se, že tento postup doporučuje i výrobce. Ne každý materiál je totiž do myčky vhodný. Zatímco sklo a Tritan dobře snášejí kontakt i s vyššími teplotami, běžný plast s nimi může mít problém. Opatrní buďte zejména u lahví, které používáte pro přípravu perlivé vody. Příliš vysoké teploty by mohly narušit jejich odolnost vůči tlaku. Důležité je též umístění lahve v myčce nádobí, vkládejte ji raději do spodní zásuvky. Jestliže máte doma starší model myčky nádobí s viditelným výhřevným tělesem, neumísťujte lahev přímo pod něj.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů