Pátek, 29. března 2024

Buďte připraveni na sucho, řekněte si o Dešťovku

 Česko zažívá nejsušší jaro za posledních 50 let. Prognózy hovoří o prohlubování sucha a zhoršování situace, což se velice negativně promítá do stavu podzemních a povrchových vod...

Buďte připraveni na sucho, řekněte si o Dešťovku

Odborníci i úřady upozorňují na nutnost šetřit s draze vyčištěnou a leckde už hůře dostupnou pitnou vodou, varují před napouštěním bazénů, a volají po řešeních, která k závlaze zahrad, parků anebo splachování využívají srážkovou vodu. Právě na takové systémy přispívá jak domácnostem, tak i městům a obcím Ministerstvo životního prostředí. Pro majitele rodinných a bytových domů je určený dotační program Dešťovka. Městům a obcím posílá rezort na tzv. ,,velkou Dešťovku" 1,8 miliardy z Operačního programu Životní prostředí.

S Dešťovkou zachytíte vodu i z přívalových dešťů

Pilotní program na využívání srážkové a odpadní vody spustilo Ministerstvo životního prostředí v dubnu loňského roku. Majitelé rodinných a bytových domů si dotace v celkové výši 110 milionů korun rozebrali doslova během několika hodin. S ohledem na nebývalý zájem spustil Státní fond životního prostředí ČR, který Dešťovku s MŽP připravil a administruje, ještě v září téhož roku druhé kolo a nabídl v něm dvojnásobné množství peněz. Polovinu vyhradil do lokalit dlouhodobě postižených suchem.

,,Příjem žádostí o dotace z druhého kola programu Dešťovka stále probíhá. Kdo nemá v době sucha čím zalévat a zároveň chce ušetřit, neměl by váhat. V posledních týdnech evidujeme nárůst odeslaných i rozpracovaných žádostí a vyhrazené finance tak postupně ubývají. V současnosti zbývá dočerpat zhruba 130 milionů korun," komentuje aktuální stav ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotační program Dešťovka podporuje tři základní systémy - nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti.

,,Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívající srážkovou či odpadní vodu, což může být podle zvolené varianty až 105 tisíc korun," vypočítává úsporu ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: ,,Nádrže na srážkovou vodu majitelé domů ocení zejména při přívalových deštích, které jsou v jarních a letních měsících častější než v jiných obdobích. Voda z nich se do vyschlé půdy vsakuje jen těžko, zatímco nádrže na vodu naplní a vodu lze používat ještě několik týdnů poté. Nejenom že domácnosti ušetří díky nižší spotřebě pitné vody, ale v domácnostech bude voda díky nádržím dostupná i v suchých obdobích."

Podání žádostí lze provést jednoduše: elektronicky přes formulář na webových stránkách programu www.dotacedestovka.cz, kde jsou také k dispozici vzory všech základních dokumentů, a poté žádost písemně do 30 dnů doložit spolu s jednoduchým odborným posudkem na jakémkoli pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR.

V druhém kole Dešťovky bylo dosud přijato 2 297 žádostí za 110 milionů korun a dalších 547 žádostí za 25 milionů je v systému rozpracováno. Schváleno je 1 672 žádostí za 79 milionů korun, z toho 79 žádostí za 2,2 milionů již bylo vyplaceno. Největší zájem je o dotované systémy na srážkovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady, o které mohou žádat lidé z celé České republiky nikoli jen z oblastí postižených suchem. Z celkového počtu přijatých žádostí tvoří tyto žádosti zhruba 85 procent. Nejvíce žádostí chodí ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

Obce mohou efektivně hospodařit s vodou díky dotacím z OPŽP

Nejen domácnosti ale také obce, školy, nemocnice, úřady, příspěvkové a neziskové organizace mohou získat příspěvek na systém zachytávající srážkovou vodu a využívat ji například na zalévání či jako vodu užitkovou ve veřejných budovách. Peníze jim poskytuje ministerstvo z Operačního programu Životní prostředí, kde je k dispozici na tzv. ,,velkou Dešťovku" vyhrazeno 1,8 miliardy korun. O dotaci mohou organizace a úřady požádat až do 7. ledna 2019.

,,Ve velké Dešťovce podporujeme různé systémy určené k hospodaření s vodou ve veřejných zařízeních, např. podzemní nádrže a jímky na shromažďování srážkové vody využívané pro veřejnou potřebu, zelené střechy u veřejných budov, vodou propustné povrchy, zasakovací pásy u parkovišť nebo úpravu koryt vodních toků protékajících obcí či různé vodní prvky protipovodňové ochrany jako bezpečnostní přelivy hrází, suché a polosuché poldry, nebo vsakovací či retenční nádrže," vyjmenovává ministr Brabec.

Dotace může žadateli pokrýt až 85 procent výdajů na projekt, s výjimkou výměny nepropustných zpevněných povrchů za propustné povrchy, kde dotační podpora může dosáhnout nejvýše 50 % celkových způsobilých výdajů.

V dosavadních výzvách si o dotaci na systémy hospodaření s pitnou požádalo 66 žadatelů z řad obcí, měst a dalších subjektů, kteří si řekli o příspěvek v celkové výši 405 milionů korun. Třetina z nich už má dotaci schválenou a může začít připravovat realizaci svých projektů.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů