Úterý, 16. dubna 2024

Máte už také svůj #KBELIKVODY?

Letošní rok už je šestý suchý v řadě a vypadá to, že na řadě míst se budou opět přepisovat teplotní rekordy. Člověk nemusí expert na zeleň, zahradník či zemědělec, aby poznal, že nám posledních několik let příroda chřadne přímo před očima. Projděte se kolem svého domu a důkladně se porozhlédněte, řada rostlin nám roste a kvete z posledních sil... Co s tím ale může člověk udělat? Možná by stačilo, aby měl každý doma svůj #KbelikVody...

Máte už také svůj #KBELIKVODY?

Většina si asi řekne, že on sám s tím nic neudělá, že to musí oni, někdo jiný... Je potřeba si uvědomit, že my všichni jsme právě ti ostatní! Každý z nás může udělat drobnou věc, ale dohromady spolu můžeme ovlivnit hodně.

Co je tedy potřeba udělat?

Nenechávat odtéct všechnu vodu do kanalizace. Sbírat kapku ke kapce do kbelíku a ten pak vylít před domem pod keř, stromy, na trávu... A pro zábavu se u toho vyfoťte, natočte video a sdílejte na sociálních sítích s hashtagem #KBELIKVODY

Jakou vodu? Použitou, ale bez chemikálií. Stačí dát do umyvadla nebo dřezu misku a odlévat do kbelíku (po moravsku do kýbla... vědra... jak je libo).

  • když si chcete opláchnout ruce (bez mýdla)
  • když omýváte ovoce či zeleninu
  • když máte zbytky nedopité vody nebo čaje z pohárků
  • když měníte vodu kytkám ve váze
  • ... a co teprve to množství vody po koupání (není nutné vždy používat koupelové pěny a jiné přípravky)

Jistě sami najdete mnoho dalších možností a budete velmi překvapeni, kolik vody takto rodina za den nasbírá. Místo aby tato v podstatě "čistá" voda mizela do kanálu, tak rostliny, kterým ji věnujete budou šťastné a zlepšíte tak tím přírodu aspoň ve svém nejbližším okolí.

Kolik každý spotřebujeme vody?

Odhady o průměrné denní spotřebě vody na osobu se liší. Zatímco jedna statistika pojednává o úrovni 90-103 litrů (což má být jen 60 % úrovně z konce 80. let), další hovoří o 120, 150 či dokonce o 200 litrech na osobu denně, z čehož je jen 5-10 litrů určeno pro naše základní přežití, tedy na přípravu jídla a pití.

Při průzkumu provedeném v osmi různých rodinách, které měly dohromady 31 členů, byla naměřena celková spotřeba 24,3 m3 vody za týden. To vychází na průměrnou týdenní spotřebu téměř 784 litrů na jednu osobu, což činí 112 litrů denně.

Dle dat z Brněnských vodáren a kanalizací vyplývá, že přůměrný brňan spotřebuje 107 litrů pitné vody denně. Z toho 25 litrů na splachování WC, 40 litrů na osobní higienu a sprchování 18 litrů na praní a úklid, 8 litrů na přípravu jídla a mytí nádobí a 8 litrů na mytí rukou.

Zapojíte se také?

Tak pojďte do toho s námi. Stačí jen myslet na to, aby jste vodu která je nezávadná pro zeleň zbytečně neposílali do čističky. A nezapomeňte své kbelíky sdílet na sociálních sítích aby jsme motivovali i ostatní a přidat k tomu hashtag #KBELIKVODY! Už se těšíme, jak se budeme s kbelíky potkávat večer před domem :-)

Miroslav Kubásek

Zdroje: https://kbelik-vody0.webnode.cz/ http://www.bvk.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů