Pátek, 26. dubna 2024

V Kladně vznikla komunitní zahrada, zájem je veliký

V Kladně vznikla komunitní zahrada, zájem je veliký

V Kladně tento týden vznikla komunitní zahrada, zájem je podle zakladatelů veliký, všech 27 záhonů už je obsazeno. V budoucnu by podle Radky Pokorné ze společnosti Kokoza, která pomáhá komunitní zahrady zakládat, mohla být rozšířena. V komunitní zahradě obyvatelé pěstují například běžné druhy zeleniny a ovoce. Jejím přínosem je i společenské propojení, vzdělávání i dobrý vliv na životní prostředí, řekla ČTK Pokorná.

Do společné části kladenské komunitní zahrady v lokalitě zvané Václavák už zakladatelé vysadili bylinky a keře s jedlými plody, například arónie. Dotazník zájmu o záhony vyplnilo v Kladně přes 80 lidí. "Zájem je největší, jaký jsme kdy při zakládání komunitní zahrady měli," uvedla Pokorná. Do záhonů, které budou obstarávat konkrétní lidé, se dají vysadit například rajčata, ředkvičky a další.

Komunitní zahrada může pomoci oživit nevyužívanou lokalitu i zlepšit vztahy mezi obyvateli. "Je tam důležitý aspekt potkávání se sousedy," dodala Pokorná.

Komunitní zahrady fungují ve Středních Čechách i třeba v Kolíně a Kutné Hoře. V poslední době jich řada přibyla též v Praze. V některých případech se do jejich zřizování zapojují soukromé společnosti, v Kladně to byl například prodejce potravin Kaufland, v jiných případech je zřizují aktivní místní obyvatelé.

Na mapě komunitních zahrad www.mapko.cz je zaregistrováno přes 100 zahrad po celé ČR, výrazně přibývají v posledních letech a podle Pokorné v souvislosti se situací kvůli koronaviru zájem ještě více stoupl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů