Sobota, 27. dubna 2024

Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi

Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi

Jídlo nejen jako nezbytná premisa pro život člověka, ale také jako možný prostředek v komunikaci mezi lidmi. To je téma letošního festivalu Země na talíři, jehož už osmý ročník se uskuteční v Olomouci 19. 7. 2023 v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. V rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu ho pořádají organizace Na mysli, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Pevnost poznání Univerzity Palackého (UP).

Země na talíři nabídne v Olomouci filmovou projekci, besedu, workshop, semínkovou burzu, kvíz o ceny, diskuzi a potravinovou sbírku. Festival má za cíl zvyšovat povědomí o odpovědném zemědělství a dopadech produkce potravin na společnost a planetu Zemi.
Program, na který je bezplatný vstup, začíná v 16 hodin. Návštěvníci by si neměli nechat ujít snímek Jídlo opravdu pro všechny?, který natočila režisérka Caroline Cox. ,,Tento zajímavý film představuje čtyři příběhy lidí společně toužících po spravedlivějším světě po všechny, kteří pěstují s láskou nejen plodiny, ale i mezilidské vztahy," přibližuje téma filmu Viktorie Tenzerová, ředitelka organizace Na mysli. Diváci se tak seznámí například se skupinou mladých lidí, původních obyvatel Havaje, kteří společně vedou organickou komunitní farmu nebo s Inuity, kteří se snaží adaptovat na klimatickou změnu prostřednictvím společné komunitní zahrady.
Film doplní debata se sociálním pracovníkem P- centra Jiřím Ramešem, který je současně dobrovolníkem olomoucké iniciativy Food not Bombs (FNB). Mluvit by se mělo mimo jiné o omezení plýtvání a lepším využitím potravin. Členové FNB se v Olomouci schází každou neděli, aby společně připravili jídlo z potravin zachráněných před vyhozením, které posléze rozdávají potřebným. Na festivalu se mohou příchozí zapojit do potravinové sbírky, která podpoří právě tuto iniciativu. Stačí přinést trvanlivé potraviny, jako jsou například těstoviny, rýže či luštěniny.
Ani letos nebude v programu chybět tradiční workshop. Zájemci se naučí vyrábět tzv. semínkové bomby. Tyto koule vyrobené ze směsi kompostu, jílu a semínek mohou zelení oživit veřejný prostor. Pro ty, kteří rádi soutěží, je přichystán kvíz o hezké ceny včetně deskové hry Terra Futura.
Festival se koná 19. července 2023 v Pevnosti poznání UP od 16 hodin. Vstup je volný. Aktuální informace najdou zájemci v události na Facebooku.
Program:
16:00 Workshop výroby ,,Seed Bombs" a burza semínek
17:00 Kvíz o ceny
17:30 Promítání dokumentu Jídlo opravdu pro všechny?
19:00 Debata po filmu - Jídlo pro všechny v Olomouci
Anotace filmu
Mladý kolektiv původních obyvatel na Havaji provozující organickou komunitní farmu, afroamerický pěstitel prosazující městské zemědělství na středoškolské farmě v Kansas City, košer řeznice spolupracující s místní queer komunitou a skupina inuitských obyvatel snažící se za pomocí komunitní zahrady adaptovat na klimatickou změnu. Snímek Jídlo opravdu pro všechny? režisérky Caroline Cox představuje čtyři příběhy lidí společně toužících po spravedlivějším světě i pro lidi na okraji, kteří pěstují s láskou nejen plodiny, ale i komunitu.
Více informací naleznete na webu festivalu www.zemenataliri.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů