Úterý, 19. března 2024

POTRAVINOVÉ BANKY V ROCE 2020 OPĚT NAVÝŠILY SVŮJ OBRAT, STOUPÁ MNOŽSTVÍ SHROMÁŽDĚNÝCH POTRAVIN I POPTÁVKA PO POMOCI

POTRAVINOVÉ BANKY V ROCE 2020 OPĚT NAVÝŠILY SVŮJ OBRAT, STOUPÁ MNOŽSTVÍ SHROMÁŽDĚNÝCH POTRAVIN I POPTÁVKA PO POMOCI

Česká federace potravinových bank dnes zveřejnila výsledky činnosti potravinových bank za rok 2020. Potravinové banky shromáždily přes 7007 tun potravin, pomohly více než 160 tisícům lidí.

V České republice aktuálně funguje 15 potravinových bank a logistické centrum v Modleticích. V loňském roce opět navýšili svůj obrat o polovinu oproti předchozímu roku. Potřeba potravinové pomoci v České republice přitom stoupla o 60 % a stále stoupá. Potravinové banky dodávají potraviny už do více než tisícovky organizací, které je pak předávají lidem v nouzi.

,,Objem potravin, které se nám letos povedlo shromáždit je enormní, a přesto nebyl dostatečný. V podzimním období jsme se kvůli stoupající poptávce dostali do situace, kdy byli naše sklady téměř prázdné. Zásobovali jsme při tom nejen desítky organizací, které zůstali v karanténě, ale i obcí a měst, které měli na naše zdroje navázány podpůrné programy. Naštěstí nás v té době finančně i potravinami podpořili tisíce drobných dárců, ve Sbírce i mimo ni. Díky jejich příspěvkům jsme mohli nadále pomáhat, tam kde bylo potřeba." uvádí Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

TIP: Všechny potravinové banky a FoodBoxy včetně kontaktů najdete v mapě na KAMsNIM

Hodnota potravin, které banky shromáždily, je přes 300 milionů Kč. V době pandemie COVIDu, která provázela celý rok, pomáhaly potravinové banky zachraňovat nejen potraviny z uzavřených restaurací a jídelen, ale ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství zajistili i distribuci více než 500 tun ovoce, zeleniny a mléčných výrobků z programů Ovoce, zelenina a mléko do škol.

Více než 700 tun potravin darovali lidé v potravinových sbírkách a podzimní celonárodní Sbírka potravin byla rekordní.

Rekordní byla v loňském roce i poptávka po potravinách, která od měsíce záři trvale stoupá. Nárůst poptávky o 60 % je v historii českých potravinových bank nejvyšší. Poptávku zaznamenáváme od lidí, které současná doba připravila o příjmy a velkou část podpořených osob tvoří rodiče samoživitelé.

Potravinové banky jsou neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992. Mezi jejich podporovatele patří nejen Ministerstvo zemědělství ČR, které v rámci svého dotačního programu podporuje provoz, ale i některé obchodní řetězce, jejichž partnerství je pro zajištění chodu potravinových bank nezbytné.

,,Od Ministerstva zemědělství dlouhodobě získáváme dotace na provoz. Je to náš strategický partner a tato podpora je v našem financování klíčová. Činnost bank je dlouhodobě podporována i obchodními řetězci. Jeden z nich zcela hradí nájem logistického centra, bez nějž by nebylo možné realizovat velké logistické akce, jako například příjem potravin z programu Ovoce do škol. Další z partnerů nám daroval auta do regionů pro efektivnější svozy a rozvozy potravin. Tato pomoc je nepostradatelná a podporuje logistiku od producenta až ke konečnému odběrateli. Pevně věřím, že pro naši společensky prospěšnou práci najdeme cestu k dalšímu rozvoji a podporu u dalších ministerstev," vysvětluje Aleš Slavíček, předseda federace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů