Sobota, 27. dubna 2024

Jednání na COP28 zatím shodu o budoucnosti fosilních paliv nepřinesla

Jednání na COP28 zatím shodu o budoucnosti fosilních paliv nepřinesla

Jednání na klimatické konferenci OSN Dubaji zatím dohodu o budoucnosti fosilních paliv nepřinesla, píší agentury. Šéf konference COP28 Sultán Džábir dnes proto vyzval země, aby při hledání kompromisu vystoupily ze své "komfortní zóny". Na nalezení dohody mají státy oficiálně čas do úterý a je stále možné, že konečný text zmínku o budoucím ukončení používání těchto paliv obsahovat nebude.

Nový návrh, který byl zveřejněn dnes, obsahuje podle agentury Reuters pět možností. Jednou z nich je "ukončení používání fosilních paliv podle nejlepších dostupných vědeckých poznatků" a i další tři vyzývají k snížení či konci používání těchto paliv. Je však také možné, že konečný text žádnou zmínku o budoucnost plynu, ropy či uhlí obsahovat nebude.

Proti zmínce o snížení či ukončení využívání fosilních paliv se podle agentury AFP v předchozích dnech postavily Čína, která je jejich největším spotřebitelem na světě, a některé arabské země, které patří k předním světovým producentům ropy a plynu. Čína se stává postupem času v jednání vstřícnější, tvrdí pozorovatelé. Naopak skupina zemí kolem Saúdské Arábie má podle nejmenovaného pozorovatele citovaného agenturu AFP velmi obstrukční jednání.

Podle agentury Reuters má zmínka o konci používání fosilních paliv podporu osmi desítek ze zhruba 200 účastníků konference. Mezi nimi je Evropská unie a podle vyslance USA pro klima Johna Kerryho Spojené státy rovněž podporují silné vyjádření ohledně ukončení používání fosilních paliv.

"Musíme být v energetickém přechodu spořádaní a odpovědní," řekl dnes šéf konference Džábir, který je ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a zároveň šéf státní ropné společnosti ADNOC. Země vyzval, aby vystoupily ze své komfortní zóny. Na dotaz agentury AFP Džábir řekl, že v této chvíli nemůže zaručit, že se nakonec zmínka o plynu, ropě či uhlí ve finálním textu objeví. "Je však jisté, že pokles spotřeby fosilních paliv nakonec nastane," řekl.

Na jednání mají vyjednavači čas nejméně do úterního rána, kdy konference oficiálně končí. Džábir již řekl, že chce, aby akce skončila podle plánu. To by bylo mimořádnou událostí, protože, jak připomíná AFP, v posledních čtyřech letech jednání končila vždy nejméně 24 hodin po oficiálním termínu.

Mezi nevyřešenými záležitostmi zůstává také otázka, jaká země bude hostit klimatickou konferenci v příštím roce. Podle diplomatických zvyklostí by mělo jednat o stát ze skupiny východoevropských zemí. Podle agentury Reuters se velmi zvýšily šance Ázerbájdžánu. Podle zdrojů z diplomacie Ázerbájdžán dosáhl dohody s Arménií, se kterou má tradičně napjaté vztahy, že Jerevan jeho kandidaturu nebude vetovat. Někteří delegáti však namítají, zda je vhodné, aby dva roky po sobě klimatickou konferenci hostila země, jejíž příjmy pochází z velké části z těžby ropy a plynu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů