Sobota, 27. dubna 2024

Mezi státy na COP28 stále panuje více rozporů než shody, uvedl šéf konference

Mezi státy na COP28 stále panuje více rozporů než shody, uvedl šéf konference

Mezi státy na klimatické konferenci OSN COP28 momentálně panuje více rozporů než shody, řekl dnes předseda tohoto setkání v Dubaji a ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábi. Země vyzval, aby urychlily svou práci na vypracování finální dohody, informovala agentura Reuters.

"Na politické úrovni nastal určitý pozitivní posun, my teď tuto energii musíme nasměrovat k urychlení odborné stránky věci," řekl Džábi, který je zároveň šéfem státní ropné společnosti ADNOC, "Je třeba ale říci, že stále existuje víc oblastí, v nichž panují neshody, než ty, kde se shodneme," uvedl na plenárním zasedání a dodal, že čas na překonání rozdílu se blíží ke konci.

Na konferenci, která začala na konci listopadu a potrvá do 12. prosince, se dnes podle Reuters střetly zúčastněné státy ohledně možné dohody o postupném ukončení využívání fosilních paliv, momentálně ústředním tématu. Několik zemí včetně Saúdské Arábie a Ruska trvá na tom, aby se setkání zaměřilo jen na snížení současného znečištění klimatu, nikoliv na fosilní paliva, která ho ale způsobují, píše Reuters s odkazem na pozorovatele.

Nejméně 80 zemí včetně Spojených států, Evropské unie či mnoha chudších států, které nejvíc ohrožují jevy způsobené změnou klimatu, naopak požadují, aby se konečná dohoda vyslovila pro konec fosilních paliv.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů