Sobota, 27. dubna 2024

Pořadatelem příští konference OSN o změně klimatu COP29 by mohl být Ázerbájdžán

Pořadatelem příští konference OSN o změně klimatu COP29 by mohl být Ázerbájdžán

Pořadatelem příští konference OSN o změně klimatu COP29 by mohl být Ázerbájdžán. Tamní ministr životního prostředí Muxtar Babayev dnes na konferenci v Dubaji oznámil, že jeho země získala podporu regionu střední a východní Evropy, napsala agentura AFP. Právě v této oblasti se má příští konference konat, dosud ale panovaly nejasnosti, kdo se pořadatelství ujme.

"Jsem rád, že mohu oznámit, že existuje všeobecná shoda ohledně ázerbájdžánské kandidatury na pořádání COP29," uvedl Babayev.

Oficiálně pořadatelství COP29 zatím nikdo nepotvrdil. Cestu ke konferenci v režii Baku otevřel čtvrteční souhlas Arménie. Ázerbájdžán v září během bleskové ofenzivy ovládl oblast Náhorního Karabachu, kterou do té doby obývali převážně Arméni a která byla předmětem dlouhodobých sporů mezi oběma zeměmi.

V pátek svou kandidaturu, jako "projev dobré vůle" stáhlo Bulharsko, píše AFP.

O pořadatelství COP29 se vyjednávalo několik měsíců. V pořadatelství se střídá pět světových regionů podle OSN. Na příští rok připadá hostitelství na střední a východní Evropu, ale Rusko odmítalo konání konference v členské zemi Evropské unie kvůli unijní podpoře Ukrajiny, proti které Rusko vede válku.

Hostitelem letošní konference, která má hledat shodu na dalším postupu v boji proti změnám klimatu, jsou Spojené arabské emiráty. Pokud by COP příští rok hostil Ázerbájdžán, byla by to už druhá pořadatelská země silně závislá na ropě, poznamenává AFP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů