Pátek, 29. března 2024

Po červnových povodních jsou lidé i nadále bez pitné vody

Po červnových povodních jsou lidé i nadále bez pitné vody

Už dva měsíce a deset dnů je čtyři sta obyvatel žijících ve frenštátských místních částech Papratná, Kopaná a Bartošky bez pitné vody. Čerpali ji z vodní nádrže Lubina, kvůli jejímu znečištění po červnových bleskových povodních jsou ale dlouhodobě odkázáni na vodu z cisteren.

Cisterny projíždějí postiženými lokalitami několikrát denně. Podle informací frenštátského starosty Stanislava Hrabovského se na pondělním jednání vedení města dohodlo s majitelem zakalené nádrže, společností OKD, a firmou zajišťující vodu do domácností, Severomoravskými vodárnami a kanalizacemi, na možném řešení kritické situace.

"Společnost OKD nabídla pronájem bývalého důlního potrubí, které bychom po totální opravě použili k napojení částí Frenštátu bez vody na jiný zdroj, na nádrž Šance," řekl starosta.

Věc má ale dva háčky. Vedení města zatím neví, jestli může zažádat o dotace u ministerstev zemědělství a financí v případě, že se jedná o pronajaté potrubí. Také se dopředu neví, jestli bude projekt úspěšný. Pokud ano, lidé by mohli mít vlastní pitnou vodu do Vánoc.

Frenštát stále jedná, jak vodu zajistit

"Nemůžeme ani prát prádlo, umývat nádobí, koupat se, natož používat vodu jako pitnou. Je hygienicky závadná," popsal podnikatel Zdeněk Šmajstrla z Kopané, který je se svou rodinou odkázán na vodu z cisteren.

"Rozvážejí ji čtyřikrát denně. Tato voda je sice prezentována jako pitná, ovšem její kvalita není zdaleka dostatečná. Proto pitnou vodu na vaření a pití raději vozím od rodiny. Vzhledem k tomu, že jsme v domácnosti tři osoby, dovedete si představit, kolik času tímto denně ztratíme," rozčiloval se pohankový mlynář z Kopané.

Na pondělním jednání se město Frenštát snažilo těžkou situaci lidí řešit. "Jednali jsme s majiteli nádrže, společností OKD, i s provozovatelem vodovodu, Severomoravskými vodovody a kanalizacemi," upřesnil starosta Stanislav Hrabovský.

"Diskutovalo se o technickém řešení, které by umožnilo napojení postižené oblasti Frenštátu na centrální zdroje Severomoravských vodovodů a kanalizací (SmVaK). Bylo dohodnuto urychlené zpracování projektové dokumentace, na základě které bude možno vyčíslit potřebné náklady a další postup," sdělila mluvčí SmVak Eva Špirochová.

"Společně se všechny strany snaží o nejrychlejší obnovu dodávek pitné vody. Připravujeme právní podklady a prověřujeme možnost získání dotací, kterými by bylo možné uhradit náklady spojené s napojením na dodávky od SmVaK," reagovala zase mluvčí společnosti OKD Zuzana Koláriková.

Pokud projektová žádost o dotace na obnovu dodávky pitné vody nebude úspěšná, zbývá lidem jen počkat, jestli se nádrž Lubina vyčistí a voda z ní bude použitelná.

"Ale to není řešení dlouhodobé, protože současná situace by se mohla opakovat zase. Nádrž Lubina není vhodná pro odběr pitné vody. Doufám, že žádost o dotace bude úspěšná a lidé budou zase mít vlastní pitnou vodu," řekl starosta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů