Pátek, 19. dubna 2024

Nová tramvaj Škoda 15 T For City v Praze

Nová, zcela nízkopodlažní tramvaj Škoda 15T For City brázdí od konce minulého roku pražské ulice.

Nová tramvaj Škoda 15 T For City  v Praze

Tramvaj ForCity
Do roku 2017 dodá ŠKODA TRANSPORTATION pražskému dopravnímu podniku celkem 250 těchto tříčlánkových stoprocentně nízkopodlažních tramvají.
První série 32 kusů má být vyrobena do 31. 12. 2010. Tramvaje ŠKODA ForCity se mají sériově vyrábět a dodávat v letech 2010 až 2017.
Tříčlánková jednosměrná tramvaj ŠKODA ForCity je navržena pro 61 sedících a až 239 stojících cestujících (pro srovnání - ŠKODA 14T má celkovou kapacitu 270 cestujících). Je dlouhá 31,4 m, široká 2,46 m a výška vozidla přes sběrač je 3,6 m. Maximální dovolená rychlost je elektronicky omezena na 60 km/h.
Tramvaj ŠKODA ForCity je vybavena šesti dvoukřídlými dveřmi pro cestující, které otevírají v zastávkách 40 procent boční plochy celého vozu. Další dveře jsou určeny jen pro řidiče. Podlaha vozu je uložena nad temenem kolejnice ve výšce 350 mm, což se blíží úrovni nástupních ostrůvků zastávek.
. Pracoviště řidiče je ve zcela oddělené klimatizované části kabiny. Řízení vozu usnadňují počítačové systémy. Vozidlo je standardně vybaveno kamerovým systémem, který snímá prostor exteriéru vozu i interiér tramvaje, řidič vše sleduje na dvou monitorech.
Hnací podvozky mají extrémně malou stavební výšku, která dovoluje celý vnitřní prostor vozidla řešit bez schodů. Podvozky jsou zcela otočné. Tramvaj je poháněna 16 synchronními střídavými motory uspořádanými ve čtveřicích. Elektronika umístěná u každého motoru a dovoluje řídit moment a otáčky každého motoru zvlášť. Toto řešení je revoluční a umožňuje řídit jízdu tramvaje v mnoha režimech odpovídajících geometrickému profilu tratě.

Bližší prohlídka na:
http://www.youtube.com/watch?v=pWKH3DOST-k&feature=fvw

ZDROJ:ww.dp-arena.cz, www.skoda.cz aj.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů