Úterý, 19. března 2024

V Lokti tekla voda kontaminovaná xylenem, objevují se zdravotní problémy

V Lokti tekla voda kontaminovaná xylenem, objevují se zdravotní problémy

Po týdnu nejistoty se lidé z loketského sídliště konečně nemusí obávat teplé vody, která jim teče z kohoutku. Konečně z ní už nejsou cítit stopy ředidla. To v uplynulých dnech způsobilo řadě lidí nepříjemnosti a dokonce i zdravotní problémy.

Vyvěšené plakátky na vchodech domů ve Vítězné ulici stále upozorňují, že se voda zatím nesmí pít. Neměly by se v ní koupat kojenci. Stopy chemické látky xylen se do teplé vody dostaly z čerstvě natřených bojlerů ve zdejší výtopně (více čtěte zde).

"Vodě už nic není. Potvrzují to i výsledky dvou laboratoří. V úterý v devět hodin zbývá udělat ještě jeden vzorek a odpoledne nám dá laboratoř výsledky na papíře," řekl Radek Hejna z firmy Term group. Její výtopna zásobuje teplou vodou část sídliště.

Přívod teplé vody do domácnosti nechali v pátek zastavit krajští hygienici. "Do vody se z barvy v nádrži dostaly organické těkavé látky, které zapáchaly. Jestli výtopně dáme nějaký trest či nikoliv, na tom se domluvíme s právníkem," vysvětlila Kateřina Jáglová z Krajské hygienické stanice.

Někteří obyvatelé sídliště si čistili teplou vodou zuby a udělalo se jim špatně. "Měla jsem zažívací problémy a průjem. Mám pupínky po celém těle a poleptaný jazyk. Říkala jsem si, že to není normální voda. Upozornění, že není něco v pořádku vyvěsila firma až poté, co jí teklo do bot protože si lidé začali stěžovat," zlobila se obyvatelka Vítězné ulice paní Eva.

Výtopna chce vzniklé problémy kompenzovat částečným odběrem vody zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů