Pátek, 26. dubna 2024

První krizi vláda přežila, ale koalice je rozklížená

První krizi vláda přežila, ale koalice je rozklížená

Kdyby vláda Petra Nečase hrála počítačovou hru, tak včera přišla o jeden ze svých virtuálních životů. Přežila pokus o svržení, ale téměř se rozpadla kvůli hádce o policejního prezidenta.

Události, které před týdnem rozpoutala korupční aféra na ministerstvu životního prostředí, ukázaly, že soudržnost Nečasovy vlády je mnohem chatrnější, než se zdálo. Navzdory pohodlné většině 118 poslanců.

ODS a Věci veřejné si zcela přestaly důvěřovat. Špičky ODS byly dotčeny, že Věci veřejné aféru zdramatizovaly, když vyvolaly první koaliční jednání. Věci veřejné zase ztratily nervy, když si premiér a předseda ODS Petr Nečas od policejního prezidenta Oldřicha Martinů zajistil informace poškozující jejich předsedu a ministra vnitra Radka Johna. Podle informací HN se navíc s Nečasem sešel v době, kdy eskalovala aféra Drobil, i šéf protikorupčního útvaru Libor Vrba. Jeho podřízení kauzu vyšetřují.

Výsledkem hádek bylo, že Věci veřejné ještě několik málo hodin před včerejším hlasováním o nedůvěře vážně zvažovaly odchod z koalice. Hlavně proto, že ODS odmítala splnit jejich požadavek okamžitě odvolat policejního prezidenta a Nečas si navíc do Věcí veřejných v pondělí rýpl, když naznačil, že by skončit mohl i John v čele vnitra.

Do vášnivých hádek vstoupil už v pondělí večer nečekaně prezident Václav Klaus. Telefonicky se spojil jak s Nečasem, tak s hlavním mozkem Věcí veřejných a ministrem dopravy Vítem Bártou a snažil se je usmířit. Nečas pak včera ráno udělal vstřícné gesto, poslal na Hrad dopis s rezignací ministra životního prostředí Pavla Drobila a prezident ji okamžitě přijal.

Poté provedl prezident Klaus velmi nezvyklou věc, na jednu hodinu odpoledne si k sobě pozval lídry všech tří vládních stran, dvě a půl hodiny s nimi jednal a po této schůzce ODS, TOP 09 i Věci veřejné oznámily, že se nerozcházejí. Přinejmenším pro účely následujícího hlasování o nedůvěře.

"Samozřejmě všechny strany mají různé náhledy na některé věci. (...) V celé řadě věcí existuje elementární dohoda, jak s nimi v následujících dnech naložit," řekl po jednání Klaus, který se stal garantem ústní dohody vládních lídrů.

Vedení a poslanci Věcí veřejných se nakonec rozhodli vlastní kabinet podržet, ale jen za podmínky, že koaliční partneři, tedy ODS, všechny jejich podmínky splní.

"Žádáme a trváme na odchodu policejního prezidenta. Důvěru v koaliční partnery jde obnovit jen rychlým přijetím protikorupčních opatření," řekl předseda Věcí veřejných Radek John a dodal, že věří garancím prezidenta.

Vedení ODS na jednání s Klausem ustoupilo. Policejní prezident Martinů by měl na svou funkci rezignovat dokonce už během dneška, jak HN potvrdily zdroje z ODS. Lídři koalice se navíc už v neděli dohodli, že do poloviny února připraví protikorupční strategii.

Premiér Nečas se v době eskalující aféry Drobil sešel se šéfem detektivů Liborem Vrbou, jehož podřízení vše vyšetřují.

Drobilův exporadce Knetig poprvé promluvil. Údajně si při nahraných rozhovorech schválně vymýšlel.

Kvůli udržení vládní koalice ustoupila ODS Věcem veřejným a "obětuje" policejního prezidenta Martinů.Starostové: Úředníci ministerstva životního prostředí si skrze dvě agentury řekli o peníze
za odblokování dotací.

AUTOR: Jan Kubita
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů