Pátek, 26. dubna 2024

Mobilní operátoři zelenají

Mobilní operátoři zelenají

Módní vlna ekologického chování zasáhla i české mobilní operátory. Nejnověji ho začal propagovat nejmenší operátor Vodafone, který spustil projekt První zelená síť.

Pod sloganem se skrývá fakt, že >>červený<< operátor od začátku letošního roku pokrývá 70 procent své spotřeby elektřiny v mobilní síti energií z obnovitelných zdrojů. Za dodavatele si vybral společnost E.ON.

Firma by chtěla podíl zelené energie v budoucnu ještě zvýšit, ale zbylou třetinu spotřeby elektřiny nemůže zatím operátor ovlivnit.

>>Jde o případy, kdy máme technologii pro mobilní síť umístěnou na vysílačích jiných majitelů nebo jsme v nájmu, kde vždy platíme část faktury majitele s vlastním dodavatelem,<< vysvětluje mluvčí společnosti Vodafone Adéla Konopková.

Operátor proto emise z této neobnovitelné energie vykompenzuje prostřednictvím výsadby stromů ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

>>Garantujeme, že vysázíme 20 tisíc stromů ročně, které při průměrné životnosti stromu sto let pohltí roční emise z provozu sítě,<< slibuje Konopková.

I další dva mobilní operátoři, kteří působí na tuzemském trhu, loni aktivovali síly na ekologickém poli. Nejvíce sázejí na modernizaci telekomunikační sítě, která jim přináší značné úspory při spotřebě energií.

>>Obměnili jsme celou mobilní technologii, která je téměř o třetinu úspornější. Podařilo se nám také uspořit spotřebovanou vodu. Část spotřebované elektrické energie navíc pochází z dodávek Zelené energie od společnosti ČEZ,<< popisuje ekologické snahy společnosti Telefónica O2 její mluvčí Martin Žabka.

Podobně inovoval v loňském roce i T-Mobile.

>>Zatímco v roce 1996 byl průměrný příkon jednoho našeho vysílače zhruba 2000 wattů, v roce 2005 vystačil jen s 1200 watty. Nejnovější vysílače, které v síti nasazujeme, pak vyžadují jen 600 wattů,<< říká mluvčí společnosti T-Mobile Jiří Janeček.

Operátor tím podle jeho slov přispěl ke snížení emisí oxidu uhličitého o desítky tisíc tun.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů