Pátek, 26. dubna 2024

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přijal zástupce ekologických organizací

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přijal zástupce ekologických organizací

V rámci avizovaného seznamování se s problematikou resortu životního prostředí se ministr životního prostředí sešel se zástupci nevládních ekologických organizací Arnika, Ekologický právní servis, Greenpeace, Hnutí Duha a Zelený kruh.

Ministr měl možnost vyslechnout názory nevládních ekologů jako lidí, kteří se tématy zabývají dlouhodobě a tlumočí mu podněty a informace ze širokého názorového spektra. Témata, o kterých zástupci ministerstva a ekologové spolu diskutovali, se týkala některých již rozpracovaných úkolů - například novely horního zákona a s ní spojeného prolomení těžebních limitů.

"Vycházíme z programového prohlášení vlády, situaci analyzujeme," řekl zástupcům ekologických organizací ministr Tomáš Chalupa. "Plánuji návštěvu severočeského regionu, Ministerstvo životního prostředí nelze řídit bez toho, aby člověk viděl diskutované problémy přímo na místě."

Ministr s ekology mluvil i o hospodaření v Národním parku Šumava. "Ideální řešení, tedy jakýsi odstup, který by nám umožnil v klidu o této otázce rozhodnout, je limitován časem, kterého není moc. Představa, jak má vypadat Šumava, ale není složitá: aby byla zelená, aby sloužila lidem, kteří v ní žijí, i ji navštěvují, a zároveň chránila to, co si ochranu skutečně zaslouží," řekl Tomáš Chalupa.

Debatovalo se o problematice teplárenství a o konečném znění novely vyhlášky o kácení stromů.

"Legislativní uspořádání by mělo být administrativně jednoduché a srozumitelné hlavně pro veřejnost. Je v našem zájmu, aby ta kontrola skrze veřejnost byla možná," řekl Daniel Vondrouš z organizace Zelený kruh.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů