Sobota, 27. dubna 2024

Praha postupovala při plánování rozšíření ruzyňského letiště nezákonně

Praha postupovala při plánování rozšíření ruzyňského letiště nezákonně

Na základě žaloby advokátní kanceláře Šikola a partneři zrušil ve středu Nejvyšší správní soud část zásad územního rozvoje hl. m. Prahy týkající se nové přistávací dráhy na letišti Ruzyně.

Důvodem zrušení byly podle Nejvyššího správního soudu, vedle dalšího, neodůvodněné a nepřiměřené zásahy do práv žalujících. Soud dal za pravdu naší argumentaci, že plán může zasahovat do základních práv navrhovatelů na ochranu zdraví a majetku.

"Část zásad územního rozvoje Hlavního města Prahy týkající se letiště Ruzyně je totiž natolik nekonkrétní a obecná, že neumožňuje jasně stanovit zasažená území, zvažovat varianty a alternativy, vyhodnocovat jejich vliv na životní prostředí a posuzovat proporcionalitu zásahů do práv dotčených subjektů." uvádí NSS .

Úlohou pořizovatele plánu je nyní specifikovat záměr rozvoje letiště. "Je nutné stanovit kapacitu letiště a vyhodnotit dopad do práv poškozených novou přistávací dráhou. Pak je teprve možné rozhodnout, zda je rozvoj ruzyňského letiště ospravedlnitelný." konstatuje partner advokátní kanceláře Luděk Šikola.

Kontaktní osoba:

Luděk Šikola
ludek.sikola@aksikola.cz
731177074

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů