zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Česká biopotravina 2011 představuje odbornou porotu

21.12.2011
Biopotraviny
Česká biopotravina 2011 představuje odbornou porotu


Jubilejní desátý ročník soutěže Česká biopotravina roku představuje odbornou porotu, která hodnotí výrobky podle stanovených kritérií - chuť, vůně, způsob zpracování a výroby, použité suroviny, celkový koncept výrobku, obal, celkový vzhled, inovativnost a použitý marketingový mix.
Přihlášené výrobky jsou hodnoceny a vybírány odbornou porotou, složenou ze známých a zkušených zástupců marketingu, potravinářství, medií, spotřebitelských sdružení a zástupců vyhlašovatele a odborných garantů soutěže.

Složení poroty soutěže Česká biopotravina roku 2011:
o Pavel Maurer, PŘEDSEDA POROTY; vydavatel prestižního výběru nejlepších českých restaurací "Maurerův výběr GRAND RESTAURANT"
o Tomáš Kreutzer, Potravinářská komora ČR, ředitel úřadu
o Kateřina Nesrstová, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, manažerka
o Jiří Urban, Bioinstitut
o Vladimír Poštulka, textař, scénárista, spisovatel a gourmet-kritik, autor knihy Labužníkův lexikon
o Eva Klánová, šéfredaktorka časopisu Retail Info Plus
o David Bouma, šéfredaktor časopisu Úroda
o Tomáš Zídek, náměstek ministra, Ministerstvo financí ČR
o Naďa Lichte, PROveletrhy s.r.o., jednatelka, zástupce veletrhu BioFach, partnera soutěže
o Marek Matocha, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o., ředitel akreditované chemické a mikrobiologické laboratoře


Marek Matocha, ředitel akreditované chemické a mikrobiologické laboratoře společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. zdůrazňuje: "Naše společnost podporuje vysokou kvalitu a bezpečnost potravin v celém dodavatelsko-odběratelském řetězci, přístup k životnímu prostředí, a sociální zodpovědnost. Je již tradičním zlatým partnerem prestižní soutěže Česká biopotravina roku a aktivně se tak podílí na zvýšení povědomí o produktech ekologicky šetrného a udržitelného hospodaření."
"Pro všechny výrobce potravin jsou velice důležité všechny články potravinového řetězce, tzn. od zajištění kvalitní prvotní suroviny, dopravy, skladování, vlastní výroby a odbytu tak, aby si konečný spotřebitel pochutnal na prvotřídní potravině. Na výrobce bioproduktů jsou v tomto směru kladeny ještě vyšší nároky," vysvětluje Tom Václavík z agentury Green marketing, který soutěž organizuje. Biopotraviny musí samozřejmě splňovat, kromě předpisů pro ekologické zemědělství, i ostatní zákonné normy v oblasti bezpečnosti a značení potravin. Laboratoř Bureau Veritas provádí nezávislé, akreditované testování stavu potravinářských produktů nesoucích označení bio i ostatních potravin.
"Nejčastěji provádíme stanovení obsahů kontaminantů (těžké kovy, pesticidy, polyaromáty), aditiv (konzervanty, sladidla, barviva) a mikrobiologické rozbory jako např. plísně a kvasinky, E. Coli apod. Provádíme také návrhy a korektury obalů, aby splňovali zákonné normy a neklamaly spotřebitele," upřesňuje Marek Matocha.

Jaká by měla být kvalitní biopotravina? Její výroba by měla znamenat co nejmenší zátěž životnímu prostředí, měla by být vyrobena z pokud možno místních surovin a při zpracování by měly být použity tradiční šetrné výrobní postupy. Takový postup by měl zajistit vynikající chuť biopotraviny. Výrobci biopotravin by neměli klamat zákazníky dojmem, že jde o výrobek, který jim zajistí zdraví.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
INISOFT s.r.o.
24
8. 2017
24.8.2017 - Seminář, školení
Liberec, Centrum Babylon Liberec
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí