Routa vonná: přírodní osvěžovač vzduchu, léčivka, koření
Její vůni lidé odedávna vyhledávali a rostlinu používali k provonění domů i k léčení nemocí. Leonardo na Vinci opěvoval routu za to, že posílila jeho zrak i tvořivou sílu. Na zahradě lahodí oku i nosu. Můžete ji využít jako vonný repelent, léčivku i koření, ovšem opatrně - její účinky jsou silné.
Routa vonná (Ruta graveolens) je stálezelený polokeřík, který patří z voňavým darům jižní Evropy. Pro své vlastnosti je již odedávna pěstována i v severnějších polohách, kde při správné péči bez problémů rostě i kvete.
Hodí se do bylinkové zahrádky, může vytvořit i pohledné nízké živé plůtky v okrasné i zeleninové zahradě, podél záhonů i cestiček. Využít můžete její žluté květy, jemně dělené listy i malá černá semena.
Routa pomáhá proti bolestem a křečím
-
Ve vyšších dávkách je routa jedovatá, přivodí omámení a závratě. Lze ji užívat pouze v přiměřených dávkách a nejlépe po poradě s lékařem. Nálev z čajové lžičky sekané natě na šálek vody se popíjí nejvýše dvakrát denně. Účinná je i tinktura.V těhotenství se routa užívat nesmí! Routa obsahuje až 0,5% silice a 2% flavonového derivátu rutinu, díky kterému zpevňuje cévy a brání praskání vlásečnic, dále alkaloidy, třísloviny, hořčiny.
- Nať routy zvyšuje přívod krve ku hladkému svalstvu, díky čemuž povzbuzuje a optimalizuje trávení: činnost střev, žlučníku i žaludku. Zároveň tlumí křeče, opět především hladkého svalstva. Uleví proto při žlučových kaméncích i ledvinových kolikách, bolestivé menstruaci, nadýmání.
- Dovede tišit bolesti hlavy a bušení srdce, především pokud jsou nervového původu.
Dobré hořké koření
Lístky routy jsou velmi kořenité, až hořké a trpké. Ovšem ve velmi malém množství mohou některá jídla proměnit v kulinářské zážitky. (Kořenit pouze malým množstvím je žádoucí jak z hlediska chutě, tak silných účinků této rostliny.)
- Jemně nasekané lístky propůjčí neobvyklou vůni tvarohovým a sýrovým pomazánkám
- Podobně jako hořká šalvěj routa zajímavě okoření pečené i dušené ryby
- Hodí se do omáček k masům, například spolu se švestkami či brusinkami a vínem.
- Podrcená semena jsou výtečný kořením na zvěřinu, můžete je přidat i do marinád pro grilovaná masa.
Provoněný domov
Aromatické látky obsažené v routě slouží jako účinný přírodní repelent.
Zcela bez omezení můžete routu používat jako přírodní osvěžovač vzduchu. Krásně voní a má i schopnost potlačovat nejrůznější nežádoucí pachy. Usušená nať se přidává do směsí na misky, vkládá do aromatických polštářků, svazeček se zavěsí na vhodná místa.
- Routu lze pěstovat i v nádobách, celoročně v bytě.
Při sběru je třeba opatrnost
V květnu až červnu se sbírá kvetoucí nať, nebo jen samotný list ještě před rozkvětem rostliny, kdy je jeho chuť a vůně jemnější (zvláště pro kulinářské účely). Nať či listy sušte ve stínu, nebo uměle při teplotě do 40°.
Sběr je třeba provádět v rukavicích, čerstvá rostlina může při styku s pokožkou způsobit podráždění a vyrážky až závažné zánětlivé onemocnění. Furokumariny, které tyto problémy způsobují, působí v součinnosti se slunečním zářením. Od sušené rostliny však již žádné riziko nehrozí.
Pěstování
- Routě se daří na výhřevných, slunných místech, ovšem snese i polostín.
- Vyžaduje zásaditou a dobře propustnou půdu.
- Na jaře ji lze vysévat, sazeničky můžete vysazovat i v průběhu léta. Ideální jsou rozestupy kolem 45 cm.
- Na sklonku léta ji lze snadno množit stonkovými řízky.
- Aby dřevnatějící bylinka vypadala stále pěkně a košatě, je třeba ji koncem léta či počátkem podzimu seříznout.
Routa je mrazuvzdorná, ale při holomrazech bude potřebovat přikrývku z chvojí či slámy. Vzhledem k tomu, že je stálezelená, ji také nesmíte nechat v zimě zcela bez vody. Na podzim a za bezmrazých dnů jí prospěje mírná zálivka.
ZDROJ: http://www.ireceptar.cz/