Pátek, 26. dubna 2024

Babiš na hraně střetu zájmů. Ovládne se?

Babiš na hraně střetu zájmů. Ovládne se?

Až se za několik dní stane Andrej Babiš ministrem financí a jeho hnutí ANO koaliční stranou, začne období velkého hlídání, zda noví politici jednají ve prospěch státu, a nikoliv ve prospěch Agrofertu.

A kontrola to bude všeobecná - od opozice přes koaliční partnery po média a veřejnost. Budoucí ministr financí je jedním z největších českých podnikatelů a jím vlastněný holding Agrofert ovládá velkou část potravinářského, zemědělského i lesnického byznysu, zaměstnává téměř třicet tisíc lidí, obchoduje se státem a dotýkají se ho desítky rozhodnutí či zákonů. Jaké jsou hlavní oblasti, kde Babišovi střet zájmů hrozí?

Dotace

Kromě samotného Babiše se ale mohou kvůli Agrofertu dostat do střetu zájmů i ostatní ministři za hnutí ANO nebo třeba náměstci na resortech ostatních stran. Zřejmě nejvíc třecích ploch přitom bude na ministerstvu zemědělství, ostatně i proto jej ANO raději přenechalo KDU-ČSL. Skrze ministerstvo firmy Agrofertu čerpají evropské dotace, které třeba za rok 2012 byly 831 milionů korun.

"Samozřejmě to budeme sledovat, ale myslím, že tady k žádnému zneužití dojít nemůže, jde totiž o přímé nárokové platby. A to ani v případě Lesů České republiky, pro které firmy pana Babiše těží dřevo. To jsme vyřešili už v koaliční smlouvě a pro pana Babiše to vychází dokonce nevýhodně," říká místopředseda lidovců a budoucí ministr zemědělství Marian Jurečka.

Minimálně stejně důležitý jako zemědělství je pro Agrofert i resort životního prostředí, na který usedne Richard Brabec, tedy přímo poslanec hnutí ANO. Tam vznikají požadavky na ochranu životního prostředí, na ekologičnost a zdravotní nezávadnost provozů, které jsou často otázkou desítek milionů korun pro jeho potravinářské i chemické závody.

"V resortu životního prostředí lze skutečně ovlivnit mnoho. Třeba procesu IPPC (prevence a omezování znečištění) podléhají chemické provozy bez spodního limitu, tedy teoreticky všechny. Velký prostor je v ochraně kvality ovzduší, kde existují evropské limity, ale regulace je na národní úrovni. Klíčové jsou rovněž povolovací procesy nových technologií IPPC, které zahrnují veškeré technické parametry, kvalitu vody, ovzduší i CO2. To se týká všech chemiček, ale i dalších typů provozů," říká bývalá ministryně životního prostředí Rút Bízková, které Babiš nabízel za jejich stranu místo ve vládě.

Dvojsečnou roli budou mít zástupci ANO i při jednáních v Bruselu. Třeba v případě diskusí, zda prodloužit podporu biopaliv, budou muset vážit zájmy státu a životního prostředí proti zájmům Agrofertu, který je velkým producentem řepky, jež se do biopaliv přimíchává, a dotace jsou pro něj významným příjmem.

"Řekneme to vždy dopředu"

Sám Babiš si otázku střetu zájmů nepřipouští a tvrdí, že jde o účelovou debatu. "Jakékoli firmy se přece týkají prakticky všechny zákony, které mají něco společného s podnikáním, daněmi, financemi a podobně. Mé spojení s Agrofertem je známé."

Hnutí ANO nechystá žádná pravidla pro své ministry ani poslance, jak možnému střetu zájmů předcházet.

"Budeme to řešit ad hoc podle konkrétní situace. Pokud by to bylo něco, co se přímo týká Agrofertu, tak to ten člověk samozřejmě dopředu řekne, aby se to vědělo, ale to je všechno," říká šéf poslaneckého klubu ANO, předseda sněmovního zemědělského výboru a sám člen představenstva Agrofertu Jaroslav Faltýnek.


Agrofert v číslech

200 firem

Součástí skupiny Agrofert je přes 200 společností, přesný počet se neustále mění, jak nové firmy přibývají a jiné se spojují či ruší.

56,1 Procent

Největší část obratu Agrofertu tvoří chemická divize, potravinářství má téměř 27 procent, zemědělství bezmála 19 procent.

132 miliard

Ačinily v roce 2012 konsolidované tržby celé skupiny. Čistý zisk byl 6 miliard korun. Za loňský rok firma očekává podobná čísla.

28 tisíc

Podle výroční zprávy skupiny za rok 2012 pracovalo pro koncern osmadvacet tisíc lidí. Na dani z příjmu společnost předloni zaplatila 1,7 miliardy korun.

SKW Piesteritz

Nejziskovější firmou celého holdingu je německá chemička, která se v roce 2012 na čistém zisku skupiny podílela více než třetinou.

2,6 miliardy

Největší investicí Agrofertu v loňském roce byl nákup vydavatelství Mafra, pod nějž spadají deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, server iDnes.cz nebo dvě tiskárny. Mediální dům stál Babiše 2,6 miliardy. Jen o pár desítek milionů levnější byla loni akvizice německých pekáren Lieken.


Budoucí ministr vs. stát

Zájmy svého holdingu Agrofert hájil Andrej Babiš v politice vždy, až doposud to bylo formou lobbování. Nyní bude sice sám řadu rozhodnutí přímo tvořit, bude ale pod mnohem větším dohledem veřejnosti i politiků. Ve kterých oblastech je jeho podnikání nejvíce ovlivňováno zásahy a nařízeními ministerstev a zákony?

Ministerstvo zdravotnictví


Hygiena

Skrze své hygienické stanice dohlíží ministerstvo zdravotnictví mimo jiné na dodržování standardů při výrobě a zpracování potravin i na hygienu práce.

Složení potravin

Vyhláškami ministerstvo upravuje například podmínky použití barviv či konzervantů v potravinách nebo označování jejich výživové hodnoty na obalech.

Životní prostředí

Zákony o odpadech a obalech

Pro Babišův holding vznikají klíčové zákony a nařízení na životním prostředí. Jde o zákon o odpadech, který společnostem nařizuje omezovat vznik odpadů při výrobě, evidovat jejich množství nebo kontrolovat jejich vliv na zdraví lidí a životní prostředí. A zákon o obalech zase doplňuje povinnosti balit výrobky do nezávadných obalů, které se mohou později opět zpracovat či využít. Základní pravidla a požadavky stanovují sice pravidla EU, Česká republika má ale možnost při jejich implementaci kritéria upravit.

Vlivy na přírodu

Babišovo podnikání hlavně v zemědělství a v chemickém průmyslu silně ovlivňují limity pro vypouštění emisí a škodlivin a nároky na ekologičnost provozů. Ministerstvo zároveň spravuje registr, kdo co vypouští. Babiš a jeho lidé dlouhodobě prosazují, aby množství informací, které se zveřejňují, bylo menší. Jeho chemičky, jako například valašskomeziříčská Deza nebo lovosická Lovochemie, patří v Česku k největším znečišťovatelům.

Řízení EIA

Ekologicky náročné provozy, jako jsou třeba chemičky, musí při svých úpravách či investicích splňovat náročné provozní požadavky. Ministerstvo životního prostředí je spolu s dalšími úřady jednou z institucí, které se k nim v rámci řízení známého jako EIA vyjadřují.

Průmysl a obchod

Energetická koncepce

Ministerstvo má na starost státní energetickou koncepci. Ta aktuální už teď počítá se ztrojnásobením podílu biopaliv do roku 2020 i s vývojem biopaliv nových generací. Mezi své dílčí cíle zahrnuje jejich výraznější využití v dopravě. Agrofert je významným producentem řepky, která se do biopaliv přidává.

Obchodní inspekce

Organizací podřízenou ministerstvu průmyslu je Česká obchodní inspekce, ta posuzuje mimo jiné obchodní praktiky prodejců či závadnost jednotlivých výrobků.

Diplomacie v Bruselu

Biopaliva

Začala debata o přehodnocení podpory biopaliv. Europarlament i komise je chtějí omezit, v roce 2020 by jejich podpora mohla skončit. Agrofert je producentem řepky, která se do pohonných hmot přimíchává.

Zemědělství


Dotace

Agrofert obhospodařuje více než 100 tisíc hektarů půdy, na což čerpá řadu dotací. Z národních fondů jde o zhruba 50 milionů ročně na podporu chovu hospodářských zvířat, z unijních čerpal v roce 2012 celkem 831 milionů korun (dotace je kolem 250 eur na hektar zemědělské půdy).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Do Babišova impéria patří masokombináty, drůbežárny či pekárny, tedy přímí výrobci potravin. Kontrolu kvality jejich výrobků a surovin mají na starost mimo jiné dvě inspekční organizace spadající pod zemědělský resort.

Lesy České republiky

Státem vlastněný kolos pravidelně vypisuje tendry na těžbu dřeva. I tady podniká Babiš, jeho firmy Wotan Forest a Uniles pro Lesy zajišťují zhruba deset procent veškeré těžby. Podnikatelův podíl ale ještě stoupne, pokud ovládne firmu Nový Forest, nástupce zkrachovalého Less & Forest.

Podpora českých potravin

Velké téma hnutí ANO je kvalita českých potravin a dovoz jídla z Polska. Ministerstvo zemědělství ročně vydá několik stovek milionů korun (částečně z evropských fondů) na propagaci domácích výrobců, a to formou reklamních kampaní či značek jako Klasa.

AUTOR: Marie Bastlová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů