zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

BUREAU VERITAS již 13 let odborným garantem Slavností piva a minerálních vod v Táboře

18.01.2014
Pitná voda
BUREAU VERITAS již 13 let odborným garantem Slavností piva a minerálních vod v Táboře

24. ročník Reprezentačních slavností piva a minerálních vod v Táboře se v roce 2014 uskuteční od 10. do 15. února. Na správný průběh degustací bude již po třinácté dohlížet nezávislá mezinárodní certifikační společnost Bureau Veritas. V soutěži o prestižní Zlatou pivní pečeť bude hodnoceno více než sedm set vzorků piva.


pivo

Táborské slavnosti patří dlouhodobě k nejprestižnějším akcím svého druhu. Pivovary i výrobci minerálek je vyhledávají zejména kvůli profesionálním a odborně garantovaným anonymním degustacím. Ty budou letos začínat už v pondělí 10. února, zatímco pro veřejnost slavnosti začínají ve středu 12. února. Důvodem posunutého termínu zahájení degustací je obrovský zájem firem od nás i ze zahraničí. Kromě českých menších i velkých výrobců se do soutěže o Zlatou pivní pečeť hlásí
i pivovary z Ruska (4 výrobci), Polska (3 výrobci), Německa (8 pivovarů), Belgie (3x),Nizozemí (2x) dále z Irska, Rakouska, Skotska, Ukrajiny, Arménie, Japonska a tradičně ze Slovenska.Vzorky do soutěže zatím přihlásilo 130 pivovarů a další žádosti jsou organizačně řešeny.

Zlatá pivní pečeť

Zlatá pivní pečeť se letos bude udělovat ve 24 kategoriích (seznam naleznete v příloze).Degustační porotu tvoří odborníci z pivovarnického a potravinářského průmyslu a pozvaní hosté s odborným renomé. Své zkušené profesionály do poroty vysílá také Vysoká škola chemicko-technologická
v Praze, Slezská univerzita v Opavě, VOŠES a SPŠ potravinářských technologií z Prahy, SOŠ ekologická a potravinářská Veselí nad Lužnicí a Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Celkový vítěz získá ocenění v závěrečné, pětadvacáté degustační soutěži letošního ročníku Extra Zlatá pivní pečeť.

Zlatý český pramen

Součástí slavností je i soutěž o nejlepší minerální vodu. O titul Zlatý český pramen budou usilovat největší výrobci z České republiky, Slovenska, Gruzie, Arménie a Maďarska.K dnešnímu dni je do kategorií ochucená a neochucená minerální voda přihlášeno celkem 18 vzorků.

Objektivita a regulérnost

Objektivita a regulérnost průběhu odborných soutěží jsou garantovány certifikačními autoritami Bureau Veritas, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.Vítězové jednotlivých kategorií k titulu získají i právo užívat příslušné označení na etiketách
a k propagačním účelům. Degustace proběhnou od pondělí 10. února do pátku 14. února
v kongresovém sále táborské Jihočeské univerzity.

Na návštěvníky čeká nejméně 130 druhů piva

Pro veřejnost začíná oblíbený pivní svátek ve středu 12. února v hotelu Palcát. Až do soboty budou moci návštěvníci vybírat u 33 obchodních partnerů jak známé, tak mimořádné a netradiční druhy piva. Na místě budou například piva z Belgie, Německa, Holandska, Dánska, Norska, Nizozemí, Irska, Skotska, poprvé z Maďarska. Zajímavé bude představení nových minipivovarů - Zámeckého pivovaru Břeclav, Minipivovaru Všerad, minipivovaru Glokner a Veselky z Litomyšle.
Dohromady bude k ochutnání nejméně 130 druhů piva.

Prostory v Hotelu Palcát se pro návštěvníky otevírají denně v 16 hodin. K dobré zábavě přispějí kapely různých žánrů a diskotéky. Nebudou chybět ani oblíbené soutěže s pivní tématikou - například o největší pivní břicho.Samozřejmostí jsou gastronomické lahůdky k pivu, od utopenců
a tlačenky až po guláš nebo pikantní klobásky.

Předprodej vstupenek

Předprodej vstupenek začíná 20. ledna 2014 v Infocentru Město Tábor. Vstupenky tzv. "na místo" se vystavují do prostor kongresového sálu, přísálí a P clubu. Ostatní jsou volné a umožňují využívat prostory restaurace, lobby baru i celého I. patra. Počet prodávaných vstupenek je omezen počtem míst k sezení. Na středu a sobotu stojí lístek v předprodeji 120 korun, na čtvrtek a pátek 140 korun. Na místě se platí jednotná cena 150 korun.

Co mají společné chléb a pivo?

Doprovodnou akcí letošních slavností piva je přednáška Chléb a pivo v otázkách a odpovědích, kterou pro školy a veřejnost připravila pražská Vysoká škola chemicko-technologická. Dr. Marcela Sluková a dr. Jaromír Fiala například vysvětlí, co mají společného chléb a pivo, jaký je rozdíl mezi kvasnicovým a nefiltrovaným pivem nebo zda je tmavý chléb opravdu zdravější. Přednáška o chlebu
i jeho "tekuté podobě" se koná ve středu 12. února od 10 hodin v přednáškovém sále SŠ a JŠ
v Bydlinského ulici v Táboře.
Vstup na akci je zdarma.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen vítězům odborných degustačních soutěží proběhne v sobotu 15. února 2014 v 18 hodin v kongresovém sále Hotelu Palcát.

Podrobnosti o slavnostech piva podá Alois Srb na čísle 603 542 281, případně je najdete na webových stránkách www.pivnipecet.cz.

Nad konáním mezinárodní akce převzali záštitu: ministr zemědělství České republiky Ing. Miroslav Toman, CSc., ministr pro místní rozvoj České republiky Mgr. František Lukl, MPA, hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, generální ředitel Czech Tourismu Ing. Rostislav Vondruška, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Karel Melzoch, CSc., rektor Slezské univerzity v Opavě prof. PhDr. Rudolf Žáček Dr. a prof.Ing. Miloslav Šoch, CSc, děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí