Složité problémy jednoduchým jazykem, aneb jak vyučovat trvale udržitelný rozvoj na prvním stupni

3.2-2.6.2011

Seminář, školení

 Ucelený, 5-ti modulový kurz pro pedagogy prvního stupně ZŚ bude probíhat od února do června 2011. V rámci kurzu pedagogové postupně zpracují téma trvale udržitelného rozvoje (TUR) aktivizujícím způsobem do své výuky. Na jednotlivých modulech získají znalosti a dovednosti pro efektivní realizaci environmentální výchovy na 1. stupni. Akreditováno MŠMT.

Účastníci si na základě konkrétních praktických vyzkoušených ukázek (programy, pracovní listy, výukové programy, projekty, dílčí aktivity, metodické materiály, webové hry,...), vyzkouší práci s konceptem TUR ve své výuce.

- společně zformulují, jakých změn chtějí v rámci EV u žáků dosáhnout 

- sestaví si, vyzkouší a zhodnotí vlastní efektivní hodinu zaměřenou na EV 

- osvojí si různorodé metody, které budou umět promyšleně zařadit do učebního celku

- vyzkouší si poskytování popisné zpětné vazby, odliší ji od hodnotící zpětné vazby

- pomocí zkušeností a příkladů získaných během celého cyklu vytvoří vlastní roční plán EV pro svou třídu použitelný v praxi 

Z každého modulu dostanou pedagogové úkol, který ověří, zda si osvojili nové dovednosti, znalosti a zároveň jim pomůže při zpracování závěrečného výstupu.

Po čtvrtém modulu každý účastník vytvoří dvě vyučovací hodiny věnované trvale udržitelnému rozvoji, které odučí ve své třídě a na pátém modulu odprezentuje, jak hodiny ve škole probíhaly, na jaká narazil úskalí a spolu s ostatními účastníky kurzu prodiskutuje možná zlepšení.


Program kurzu:
Už vás nebaví bavit se s dětmi jen o třídění odpadu? Chcete od environmentální výchovy víc? Chcete nejen poznat nové metody, ale také návod, jak je smysluplně použít v hodině? Chcete individuální pomoc s realizací EV ve vaší třídě?

Cyklus 5-ti seminářů je určen pro pedagogy prvního stupně, kteří se zajímají o ekologickou výchovu a chtějí problematiku trvale udržitelného rozvoje lépe začleňovat do své výuky. Během cyklu získáte přehled o různých modelech učení, které vám pomohou efektivně promýšlet a plánovat vaši výuku. Na vlastní kůži si zažijete v praxi vyzkoušené hodiny ekologické výchovy, pomocí kterých vám představíme širokou škálu různorodých metod (zvláště metody dramatické výchovy a kritického myšlení). Výstupem cyklu bude naplánování dvou hodin ekologické výchovy a jejich vyzkoušení s vaší třídou a sestavení plánu EV pro další školní rok. Během seminářů získáte také podrobné metodické materiály, informační zdroje, doporučenou literaturu, zajímavé články a představíme vám také aktuální projekty a akce vhodné pro vaši cílovou skupinu. Velikost skupiny bude maximálně 10 - 13 účastníků, tím bude zajištěn individuální přístup a prostor pro řešení konkrétních problémů z vaší praxe.

Data konání:
3. 2. 2011 čt
8. 3. 2011 út
4. 4. 2011 po
4. 5. 2011 st
2. 6. 2011 čt

Vždy od 9,00 do 16,00

Místo konání akce:
Praha 3
Adresa konání akce:
K Lučinám 18/2500
Kontakt:
Hana Gemrichová
Telefon:
602 278 791
únor 2011
po
út
st
čt
so
ne
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů