Mokřady a klimatická změna

2-5.2.2011

Konference

V současné době je věnována velká pozornost ochraně a obnově mokřadů i zakládání nových mokřadů a tyto aktivity jsou též podporovány různými dotačními tituly. Cílem konference je výměna pozitivních i negativních zkušeností získaných při ochraně, obnově a managementu různých typů mokřadních ekosystémů na území České republiky a Slovenské republiky. Ochrana i obnova mokřadů by měla být součástí péče o krajinu jako celku a v úvahu je třeba brát i interakce a vliv hospodaření na zemědělské a lesní půdě a vodohospodářské úpravy v povodí. Konference by měla vytvořit prostor pro setkání odborníků z oblasti výzkumu, institucí na ochranu přírody, správců vodních toků a dalších vodních a mokřadních ekosystémů i odpovídajících složek státní správy a přispět ke zlepšení jejich vzájemné spolupráce v oblasti péče o krajinu, zejména se zaměřením na ochranu, obnovu a rozumné využívání mokřadů tak, jak jej definuje Ramsarská úmluva. V oblasti výzkumu bude pozornost věnována nejen ekologii, biodiversitě a managementu mokřadů, ale i vlivu různých způsobů využívání krajiny (zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství) na fungování a ochranu mokřadních ekosystémů. Vítány budou zejména výsledky výzkumu zemědělského a lesnického hospodaření šetrného k přírodě (včetně mokřadů) a vodohospodářských úprav, které kladou důraz na obnovu a ochranu mokřadních biotopů.

Na konferenci budou prezentovány aktuální výsledky výzkumu mokřadních ekosystémů, zejména pak těch, jež jsou spojeny se sledováním a vyhodnocením prováděných managementových opatření i jejich přípravou (např. výběr optimálních metod a technologií managementu či obnovy). Dále budou předneseny uskutečněné managementové projekty a opatření na konkrétních mokřadech, které mohou posloužit jako modelové studie pro další projekty. Součástí programu bude i prezentace projekčních firem a realizačních subjektů a sestavení jejich aktuálního přehledu (adresáře) pro různé typy managementu.

Na základě nejnovějších poznatků výzkumu, výsledků monitoringu a praktických zkušeností se na konferenci pokusíme najít i odpovědi na následující otázky: Jsou současné změny mokřadů v krajině nevratné? Do jaké míry ovlivnila likvidace mokřadů retenční schopnost krajiny a koloběh živin? Jaké jsou možnosti obnovy mokřadů ve volné krajině? Do jaké míry vede obnova mokřadů ke zlepšení ekologických funkcí krajiny? Může mít úbytek mokřadů vliv na klimatickou změnu? Může návrat mokřadů do krajiny zmírnit klimatickou změnu? Jsou pozorovány změny ekologického charakteru mokřadů a jejich fungování v krajině v důsledku klimatické změny? Do jaké míry jsou mokřady ohroženy změnou klimatu?

Místo konání akce:
Blansko, hotel Panorama
Adresa konání akce:
Wellness hotel Panorama, Těchov, 168 Blansko
Kontakt:
Mgr. Libuse Vlasáková
Telefon:
267122372
únor 2011
po
út
st
čt
so
ne
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů