Středa, 24. dubna 2024

Mattoni je k životnímu prostředí přátelská

Mattoni je k životnímu prostředí přátelská

Za posledních deset let zredukoval výrobce minerální vody Mattoni dopad výroby na životní prostředí o dvacet procent. Potvrdila to analýza životního cyklu výrobku (LCA= Life Cycle Assessment), kterou značka zveřejnila u příležitosti Mezinárodního dne vody. Ze srovnání je patrné, že Mattoni patří k "ekologickým minerálkám" v Evropě. Je to důsledek aplikovaných inovací a úsporných opatření při výrobě.

"Pozitivní výsledky analýzy ovlivnil zejména vývoj nové odlehčené láhve. Díky tomu výrazně klesla spotřeba plastu a množství energie potřebné na výrobu obalu. Uhlíková stopa, která bývá považována za nejvýraznější ukazatel zátěže, tak u přírodní minerální vody Mattoni v 1,5 litrovém PET obalu klesla o více než 21 procent," uvádí Marie Tichá, autorka studie a jedna z předních odbornic na LCA v České republice. Její tým také zpracoval v roce 2007 pro Ministerstvo životního prostředí studii LCA nápojových obalů. Ze srovnání obou prací vyplývá, že Mattoni je "ekologičtější" než ostatní balené vody na trhu. Mattoni je tak první značkou minerální vody v ČR, která má zpracovanou kompletní analýzu životního cyklu svého vlajkového výrobku. "I ve srovnání s předními značkami zahraničních balených vod jsou dopady naší výroby na životní prostředí významně menší," uvedl generální ředitel Karlovarských minerálních vod Alessandro Pasquale.

Zlepšení dopadu na životní prostředí v číslech:
Uhlíková stopa - 21%
Spotřeba energie -18,44%
Produkce odpadu -16,44%
Tvorba fotooxidantů (tzv.letní smog) -25%


"Zajímavé je rovněž porovnání s jinými nápoji, které běžný český spotřebitel denně konzumuje. Uhlíková stopa piva je pětinásobně větší, životní cyklus stejného množství vína spotřebuje až 5 krát víc energie než 1,5 l Mattoni.* Pozornost si také zaslouží srovnání výsledků analýzy s podobnými studiemi kohoutkové vody. "Ukázalo se totiž, že rozdíly v LCA jsou mnohonásobně menší, než se běžně uvádí," potvrdila Tichá. Dostupné české studie například do dopadů vody z kohoutku na životní prostředí nezapočítávají ani energetické a ekologické náklady na vodovodní rozvody, ani jejich údržbu či enormní ztráty vody způsobené zastaralou infrastrukturou. Podobná komplexní studie LCA vody z kohoutku však v Česku zatím není k dispozici.

"Každá lidská činnost představuje jistou zátěž pro životní prostředí. Řešením tohoto problému není podle nás snižování životní úrovně, nýbrž hledání takových inovací a výrobních postupů, které zátěž pomohou snížit, aniž by to ovlivnilo kvalitu života. Touto cestou se hodláme ubírat i my," uvedl Alessandro Pasquale. Mattoni proto například jedná o obnovení provozu železniční vlečky v blízkosti stáčírny. Společnost zavedla i některé nové výrobní procesy, jejichž pozitivní efekt na životní prostředí nechá posoudit v dalších studiích LCA. "Tyto studie jsou jedním z nejdůležitějších informačních nástrojů naší výrobkové politiky orientované, na minimalizaci vlivů na životní prostředí," dodal Pasquale.


* zdroj informací: Boustead Model (Boustead Connsulting Company)

Pro další info kontaktujte: Bibiana Beňová, PR manager, bibiana.benova@mattoni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů