Úterý, 19. března 2024

Arnika posbírala prach z budov po celé Praze. Ukáže se, zda obsahuje těžké kovy

Arnika posbírala prach z budov po celé Praze. Ukáže se, zda obsahuje těžké kovy

Arnika v těchto dnech dokončila odběr vzorků prachu z interiérů 45 budov po celé Praze. Vzorky nyní Arnika ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT) analyzuje a bude zjišťovat, jestli obsahují těžké kovy. Rozsáhlý a unikátní výzkum, který zahrnul domácnosti, veřejné budovy, kanceláře, ale například i tiskárnu nebo zubní laboratoř, probíhá díky projektu od Magistrátu hlavního města Prahy. Na základě výsledků vznikne studie, která by měla objasnit, zda je prach z nitra budov odrazem kvality životního prostředí v lokalitě, zda jsou patrné rozdíly mezi jednotlivými městskými částmi nebo v blízkosti potenciálních zdrojů znečištění, nebo zda hraje roli především vnitřní vybavení budov. Jako poslední byly v tomto týdnu odebrány vzorky v kanceláři senátorky Renaty Chmelové v budově Senátu na Malé Straně a v kanceláři náměstkyně primátorky Petry Kolínské v budově magistrátu na Mariánském náměstí.

,,Náš výzkum vzbudil pozitivní ohlasy. Vesměs jsme se setkali s velkou vstřícností jak na úřadech, tak v soukromých provozovnách a domácnostech. Lidé jsou zvědaví, zda právě u nich těžké kovy najdeme. Od projektu si slibujeme i zvýšené povědomí mezi lidmi o škodlivosti toxických látek na lidské zdraví a nutnosti se takových látek vyvarovat," říká vedoucí projektu Karolína Brabcová z Arniky.

Výzkum prachu z interiérů budov je do značné míry unikátní. Český hydrometeorologický ústav pravidelně provádí monitoring kvality ovzduší venku, vnitřek budov ale sledován není. Výsledky zatížení těžkými kovy uvnitř budov Arnika srovná právě s touto mapou kvality ovzduší a zjistí tak, nakolik se zatížení životního prostředí odráží i v našich bytech nebo kancelářích.

,,Jsem ráda, že Praha mohla podpořit tento výzkum. Problémy životního prostředí častou nejsou na první pohled vidět, proto je užitečná každá analýza, která zvýší naše povědomí o stavu životního prostředí v Praze. Jen s dostatečnými informacemi a kvalitními daty je možné plánovat opatření, která situaci zlepší. Výsledky výzkumu nám ukáží, která místa v Praze jsou více zatížena a která naopak čistá," říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Arnika prach odebírala z budov ve všech městských částech. Vzorky pocházejí především z domácností a kanceláří. Některé vzorky byly cíleně odebírány v blízkosti potenciálních zdrojů znečištění, jako je cementárna v Radotíně nebo skládka v Ďáblicích

Výsledky výzkumu budou zveřejněny v průběhu podzimu 2017. Arnika s nimi seznámí širokou veřejnost i odborníky a státní správu. Všichni aktéři budou před vánocemi pozváni ke kulatému stolu, aby o závěrech výzkumu diskutovali. Výsledky měření budou anonymní, aby nebyly poškozeny soukromé provozovny nebo dětská zařízení.

,,V závěru projektu se chceme poradit se státními orgány a odborníky o tom, zda je zatížení vysoké či nikoli, případně jaká opatření mají lidé či státní orgány přijmout, abychom se těžkým kovům v domácím prostředí či na pracovišti vyhnuli," dodává Brabcová.

Výzkum probíhá v rámci projektu ,,Rtuť, arsen, olovo a kadmium - nebezpečné kovy v životním prostředí Prahy", který je financován hlavním městem Prahou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů