Sobota, 27. dubna 2024

Regionální "bio" v hledáčku Bioakademie 2011

Regionální "bio" v hledáčku Bioakademie 2011

Lednice - Stěžejní akademická událost letošního roku v oblasti ekologického zemědělství již má konkrétní rysy. Jedenáctý ročník evropské letní akademie, kterou pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, se uskuteční od 29. června do 1. července v Lednici na jižní Moravě. Stěžejními tématy Bioakademie 2011, na která se letos účastníci z řad ekologických zemědělců, producentů biopotravin a biovýrobků a zástupci bioprodejen zaměří, jsou regionální biopotraviny a bioregiony. Dohodli se na tom zástupci zúčastněných států minulý týden na setkání, které proběhlo v rámci veletrhu BioFach v německém Norimberku.

"Letošní Bioakademie bude daleko více exkurzně a prakticky zaměřená, než předcházející ročníky. Obsah Bioakademie koresponduje se snahou svazu, kdy chceme našim členům nabídnout prakticky zaměřené aktivity a s úsilím současného vedení ministerstva zemědělství, které klade důraz na zvýšení efektivity kontrolních orgánů pro bezpečnost potravin a zemědělskou výrobu a na podporu regionálních produktů," uvedla za pořadatele manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová.. V "kategorii" bio by měl být aspekt regionality vnímán velmi významně. "Podporujeme kvalitní produkci biopotravin. V ideálním případě by měly být biopotraviny vyrobené a také spotřebované ve stejném regionu. Snižuje se tak významným způsobem riziko znehodnocení či kontaminace potraviny při transportu, to nemluvím o ekologickém aspektu, uhlíkové stopě apod.," vysvětlila Kateřina Nesrstová.

Bioakademie za přítomnosti představitelů svazů, krajů, ministerstev zemědělství nejen České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska, ale i zástupců švýcarského institutu pro výzkum ekozemědělství Fibl, společnosti Bio Austria a Bio Land, aj., představí několik konceptů regionální produkce a odbytu biopotravin, včetně podpory jednotlivými státy - ať už se jedná o podporu finanční či marketingovou. "Chceme ukázat tyto koncepty přímo v praxi, je to úplně jiný druh přenosu informací než na jaký jsme byli doposud na Bioakademii zvyklí. Je důležité, aby byla možnost si vše prohlédnout, osahat a pochopit, případně se zeptat," dodala Kateřina Nesrstová.

Součástí letošního ročníku bude také mezinárodní workshop zaměřený na vytvoření konkrétních nástrojů pro politiku a strategii boje s klimatickou změnou.

Více informací na www.pro-bio.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů