Pátek, 26. dubna 2024

Voda může být problém v polovině Ústeckého kraje, ukázal projekt

Voda může být problém v polovině Ústeckého kraje, ukázal projekt

Ústí nad Labem - S pitnou vodou mohou být v budoucnu problémy na téměř polovině rozlohy Ústeckého kraje. Na dnešní prezentaci výsledků projektu s názvem Lužice to uvedl jeho vedoucí Jiří Fiedler. Projekt v pohraničí Ústeckého kraje zkoumal a mapoval zásoby pitné vody, jejich zdroje a možná omezení. Pro Ústecký kraj ho na základě výběrového řízení prováděla firma Aquatest od října roku 2006 do loňského prosince.

V Česku odborníci zkoumali 851 kilometrů čtverečních v Krušných horách a 283 kilometrů čtverečních ve Šluknovském výběžku. Projekt byl přeshraniční, zdroje vody zkoumali i němečtí experti v příhraničních oblastech v Sasku.

Podle Fiedlera je na zkoumaném území celkem 215 lokalit, které podle hodnocení všech kritérií mohou být ohroženy. Studie například odhalila, že v některých místech může při zvýšení teploty v budoucnu značně poklesnout stav vody. Byly však také nalezeny nové využitelné zdroje vody.

Projekt stál přibližně 15,5 milionu korun a z 90 procent ho hradil Ústecký kraj. Zbytek financoval státní rozpočet a Evropská unie. Na průzkumu se podíleli studenti fakulty životního prostředí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, která byla odborným partnerem celého projektu.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc označil projekt za jeden z nejdůležitějších v regionu. "Díky projektu nyní víme, jaký je stav a jaké jsou možnosti v zásobování pitnou vodou obcí podél česko-německé hranice. Nyní máme pohromadě nesmírně cenná data o vodních zdrojích, o jejich vydatnosti a kvalitě. Jsou každému k dispozici, zveřejnili jsme je tak, aby byly k dispozici každému, kdo je bude potřebovat," uvedl Šulc.

Při projektu vznikl soubor podkladů pro veřejnou správu, například pro vodohospodářské plánování. Studie shromáždila údaje pro budoucí rozhodování ve vodoprávních řízeních, v územním rozhodování nebo stavebním řízení. Odborníci mimo jiné zmapovali také oblasti, kde se může do střetu zájmů dostat ochrana životního prostředí s těžebním, vodohospodářským nebo rekreačním využitím.

Aleš Pelikán

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů