Pátek, 26. dubna 2024

Snížení podpory pro energii ze slunce je v ohrožení

Snížení podpory pro energii ze slunce je v ohrožení

Schválení novely, která má oslabit tlak na růst cen elektřiny, nemusí poslanci do voleb stihnout.

Výrazné omezení štědrých podpor pro sluneční elektrárny od začátku příštího ledna je v ohrožení. Poslanci totiž nezařadili na program nynější schůze vládní novelu zákona, která regulačnímu úřadu umožňuje snížit výkupní ceny zelené elektřiny o více než pět procent ročně. A hrozí, že ji nestihnou přijmout do voleb.

Na její prosazení přitom tlačí i tripartita - je to jedno z 38 protikrizových opatření, na kterém se včera dohodla.

Pokud nová norma neprojde, hrozí, že v příštích letech výrazně stoupne objem příspěvků na zelenou energii. To by přineslo zvýšení cen elektřiny pro lidi i firmy až o desítky procent. Jen na letošek se tento příspěvek ztrojnásobil na 166 korun z každé spotřebované megawatthodiny a u domácností tvoří pět procent celkových plateb.

Investoři mají od státu garantovanou cenu na dobu 20 let, výrazně nad tržní cenou. Jenže co bylo zpočátku zamýšleno jako podpora rozjezdu investic do výroby zelené energie, se díky propadu cen solárních panelů až o třetinu v posledním roce, zvrhlo ve zlatý důl pro investory. Regulátor přitom podle současného zákona může snížit výkupní cenu maximálně o pět procent ročně.

Vládní novela chce umožnit Energetickému regulačnímu úřadu, aby mohl snížit výkupní cenu o více než pět procent, pokud návratnost nových investic v daném roce klesne pod jedenáct let. Materiál tak umožňuje regulačnímu úřadu vyrovnat se se situací, kdy dojde - podobně jako v současnosti - k výraznému poklesu ceny technologií pro jeden typ obnovitelné energie, a výrazně se tím zkrátí návratnost investice.

Ve sněmovně ale leží ještě jeden návrh, který připravil hospodářský výbor. Regulátor by podle něj mohl snížit výkupní ceny bez ohledu na vývoj cen technologií až o 25 procent. Podle informací HN se objevila také iniciativa, která se zasazuje za mírnější ořezání výkupních cen - pouze o 15 procent.

Na to, že na podporu slunečních elektráren směřuje stále větší část prostředků z peněz určených na zelenou energii, si stěžují i provozovatelé jiných obnovitelných zdrojů, například větrných elektráren či zdrojů na spalování biomasy.

A je to vidět i na množství nových zdrojů, které se loni připojily k elektrické síti. Zatímco ve slunečních elektrárnách loni přibylo přes 400 megawattů instalovaného výkonu (tedy asi osminásobek stavu z konce roku 2008), ve větrných elektrárnách to bylo jen asi 40 MW.

I pokud bude nakonec novela schválena, nedotkne se projektů, které jejich provozovatelé stihnou připojit do sítě ještě letos. Experti se shodují, že se během letoška instalovaný výkon slunečních elektráren ještě zdvojnásobí až ztrojnásobí.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů