Pátek, 26. dubna 2024

Roman for premier?

Roman for premier?

Nespílejme ČEZ, že protlačil svou verzi modernizace uhelné elektrárny Prunéřov. Energetický moloch jen prosazoval svůj finanční zájem. Neposmívejme se ani zeleným, že tohle kolo prohráli. Vždyť byli jediní, kdo se drali o ekologičtější variantu. Co by však mělo vzbudit zděšení, je slabošský přístup státu k celému sporu.

Jako vlastník ČEZ byla vláda v rozpolcené pozici. Na jednu stranu by si měla vynutit modernizaci, která je co nejšetrnější k zdraví občanů. Zároveň ale jako svědomitý správce musí přemýšlet, zda hnát firmu do řešení, které bude dražší a méně ziskové než Romanova polovičatá modernizace.

Tohle dilema, jež může ze státu sejmout jen privatizace ČEZ, si vyžadovalo rozbor obou možností. Proto byl zcela na místě požadavek exministra životního prostředí Martina Bursíka, aby Roman předložil k posouzení i variantu s novější a čistší technologií.

Když ji ČEZ odmítl poskytnout, zbýval ministerstvu jediný možný zákonný krok - vydat k neúplné žádosti negativní stanovisko. Tedy odpálkovat Romana stejně, jako úředník vyhazuje ze dveří občana, který žádá o cestovní pas a nemá s sebou fotografii.

To měl udělat již Bursík, stejně tak i každý z nástupců. Úhybný manévr exministra Dusíka se zahraniční studií byl už zcela nesmyslný a jen protahoval rozhodnutí, které mělo dávno padnout.

Premiér Fischer tedy měl pravdu, když požadoval rychlé rozetnutí prunéřovského dilematu. Naprosto však selhal, když jmenoval ministryní životního prostředí bývalou tiskovou mluvčí uhelných elektráren ČEZ. Skutečnost, že Rut Bízková jen pár dní před kladným rozhodnutím o Prunéřovu odvolala náměstka, jenž prosazoval odmítavé stanovisko, vypovídá o jediném - energetický gigant s vydatnou pomocí premiéra ovládl ministerstvo, jež mu stálo v cestě.

Co bude dál? Právníci Ekologického právního servisu (ano ti, kteří donutili k řadě ústupků korejskou automobilku Hyundai v Nošovicích) hodlají napadnout postup ministerstva i nesoulad Romanova projektu s českými zákony. Při jejich vytrvalosti je možné, že se modernizace Prunéřova ocitne před soudem. Zmocní se do té doby Roman i ministerstva spravedlnosti, anebo rovnou po volbách dosadí do Strakovky svého "řádného" premiéra?

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů