Pátek, 26. dubna 2024

NESCHOPNOST VLÁDY HOSPODAŘIT S FONDY EU DOSÁHLA VRCHOLU, DOPLATÍ NA TO OBČANÉ

NESCHOPNOST VLÁDY HOSPODAŘIT S FONDY EU DOSÁHLA VRCHOLU, DOPLATÍ NA TO OBČANÉ

Evropská komise plánuje na několik měsíců kvůli špatně nastaveným kontrolním mechanismům a podezření z korupce zastavit České republice proplácení peněz z evropských fondů. Součástí nápravy tohoto skandálního stavu musí být i odchod očividně nekompetentních ministrů a odpolitizování státní správy.

"Strana zelených varuje, že katastrofální způsob nakládání s fondy EU ohrožuje rychlost zotavení českého hospodářství a může a přinést další nepříznivé sociální dopady na českou společnost, jako růst nezaměstnanosti, snížení kvality sociálních služeb, zastarání infrastruktury i omezení rozvoje škol," říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

"Selhání ministerstev transparentně a účelně čerpat evropské fondy bije do očí. Česko získává jen zlomek pozitivního přínosu, který by prostředky EU pro naši společnost mohly mít. Navrhovaná centralizace jejich kontroly pod Ministerstvo financí je pouze prvním z mnoha nezbytných kroků. Je nevyhnutelné, aby premiér Nečas vyměnil vedení resortů, neboť příslušní ministři efektivnímu čerpání evropských prostředků nejen nerozumí, ale evidentně se o něj ani nezajímají. To se týká nejen ministerstva školství, ale i ministerstva průmyslu a obchodu stejně jako ministerstva dopravy. Prostředí zpolitizované státní správy je živnou půdou pro stranické "šíbry", kteří parazitují na čerpání fondů. Odpolitizování státní správy je klíčem k lepšímu využití fondů i lepšímu vládnutí v České republice," dodává Ondřej Liška.

"Ve stávající situaci je nepřijatelné, aby ministři průmyslu obchodu, dopravy a školství, jejichž role je v čerpání fondů klíčová, byli těmi, kdo se ani neobtěžují jezdit do Bruselu a nejčastěji absentují na jednání Rady v jejich sektoru. Když jde o peníze, je Brusel dobrý. Když jde o spolupráci s ostatními, stojí Česko stranou," konstatuje František Nejedlý ze Strany zelených.

Kontakt:
Ondřej Liška, 777140077
František Nejedlý, 724203783
Email: press@zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů