Úterý, 30. dubna 2024

Základem Energetické unie mají být úspory energie

Evropská komise dnes debatuje o podobě tzv. Energetické unie...

Základem Energetické unie mají být úspory energie

Zástupci celoevropské iniciativy RenovateEuropeCampaign (REC) vyzývají komisaře, aby budoucí podobu Energetické unie postavili na snižování spotřeby energie. Šance pro budovy se k výzvě připojuje.

,,Energetická účinnost je naším jediným a největším domácím zdrojem energie, jak uvedla Mezinárodní energetická agentura a také odvětví s nejvíce nevyužitým potenciálem. Tento čistý, levný zdroj energie může být dostupnými technologiemi během krátké doby využit kdekoliv po celé Europě," píše iniciativa REC v dopise adresovaném předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi.

Výzvu podporuje i aliance Šance pro budovy sdružující více než 300 firem z oboru energeticky úsporného stavebnictví. ,,Energeticky úsporné stavebnictví dle našich propočtů vytvoří zhruba 35 tisíc pracovních míst a přinese jedno procento k růstu českého HDP ročně. Po roce 2020 pak tato opatření uspoří odběratelům, tedy domácnostem, firmám a institucím, minimálně 25 miliard ročně a pomohou také větší nezávislosti Česka na nejistých zahraničních dodávkách energie," uvedl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Právě společný postup Evropy v jednání s největším dodavatelem plynu - Ruskem, je jedním z hlavních cílů plánované Energetické unie. Pojem ,,Energetické unie", která je podporovaná jak vládami, tak odborníky kromě toho zahrnuje také otázky bezpečnosti a spolupráce mezi členskými státy uvnitř EU, má přinést lepší konkurenceschopnost, samostatnost a nová pracovní místa v oblasti energetiky.

Dnes (4.2.2015) by Komise měla diskutovat, jaká bude podoba jejich následného návrhu, který předloží Radě a Parlamentu. V pátek 6.2.2015bude Energetická unie hlavním tématem konference v Rize, kterou za tímto účelem pořádá Lotyšské předsednictví EU. (http://europa.eu/newsroom/calendar/events/2015/02/06_energy_union_en.htm). Návrh pak Komise hodlá zveřejnit 25.2.2015.

RenovationEuropeCampaign (REC) je politická komunikační kampaň, která byla založena v roce 2011. Sdružuje firmy a sdružení, které jsou přesvědčeny o velkých výhodách energeticky úsporných renovací pro ekonomiku a společnost. Jejím cílem je snížit energetickou náročnost budov populace EU o 80% do roku 2050 ve srovnání s rokem 2005, zvýšit rychlost renovací v EU ze současné úrovně kolem 1% na 3% do roku 2020. V současné době (leden 2015) má 36 partnerských společností a sdružení a celkem 14 národních partnerů z 11 členských států. Národním partnerem je i asociace Šance pro budovy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů