Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR jsou desítky tisíc aut s odstraněným filtrem pevných částic

V ČR jsou desítky tisíc aut s odstraněným filtrem pevných částic

V Česku jezdí několik desítek tisíc dieselových aut, která mají nelegálně odmontovaný filtr pevných částic. Neplní tak emisní normy ani homologaci. Uvedli to zástupci společnosti Ford Motor v tiskové zprávě.

Filtry pevných částic mají odstraňovat saze ve výfukových plynech dieselových motorů. Po čase se ale zanáší a je nutné je vyčistit nebo vyměnit, výměna ale vyjde na desítky tisíc korun. Proto si šetřiví motoristé nechávají filtry odstranit specializovanými firmami, které své služby nabízí na internetu.

"Podle našeho odhadu jezdí dnes po českých silnicích více než 75.000 vozů Ford původně vybavených filtrem pevných částic. Bez DPF filtru je v praxi nemožné vyhovět přísným emisním limitům, a to již podle normy Euro 4, platné od roku 2006, o aktuálním Euru 5 ani nemluvě," uvedl servisní ředitel českého Fordu Martin Sládek.

Po odstranění filtru a přeprogramování továrního nastavení řídicí jednotky auto nesplňuje podmínky nutné pro homologaci a bez toho nesmí být provozován na veřejných komunikacích.

Tuzemské odpovědné orgány jsou podle zástupců Fordu při kontrole dodržování ekologických předpisů a homologačních požadavků prakticky nečinné. "Neodborné vymontovávání DPF filtrů je velmi vážným problémem s negativními ekologickými dopady. Český Ford se ve spolupráci s ostatními importéry bude v rámci Svazu dovozců automobilů snažit intenzivně působit na orgány státní správy, abychom toto změnili," uvedl generální ředitel Fordu v ČR Jan Laube.

Značnému riziku se provozovatel vozidla s odstraněným filtrem vystavuje například v Německu či Rakousku. Tam policie přítomnost filtrů DPF ve voze pravidelně kontroluje a hříšníka v případě jejich absence čeká trest ve formě pokuty 1000 eur, spojený se zákazem další jízdy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů