Úterý, 23. dubna 2024

ERÚ: Energetický zákon zhorší postavení těch, kteří platí energie

ERÚ: Energetický zákon zhorší postavení těch, kteří platí energie

Novela energetického zákona, kterou dnes schválila Sněmovna, zhorší postavení těch, kteří platí energie. ČT a ČTK to řekl mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka. Důvodem má být mimo jiné to, že firmy z oblasti energetiky, které ERÚ reguluje, budou moci po úřadu při stanovování tzv. regulované ceny požadovat započtení většího objemu svých nákladů než dosud.

Například u elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu konečné ceny. Jsou v ní zahrnuty například poplatek za přenos a distribuci elektřiny a příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Druhou část konečné ceny tvoří takzvaná silová elektřina. Je neregulovanou složkou a dodavatelé si ji určují sami.

"Stále se domníváme, že v zákoně je celá řada věcí, která zhorší postavení těch, co platí energie," řekl Chvojka. Podotkl, že dosud si mohly dát regulované subjekty do nákladů jen omezenou část nákladů, což se změní. "Do budoucna budou moci tyto společnosti dát mnohem větší podíl nákladů do regulovaných složek a ERÚ jim bude muset ze zákona vyjít vstříc," dodal. Úřad dlouhodobě přípravu novely kritizoval. Ministerstvo průmyslu podle něj dostatečně nevyčíslilo její dopady.

Ministr průmyslu Jan Mládek dnes řekl, že novela zvýší výdaje státního rozpočtu o pět miliard korun. Podle Chvojky však bude dopad mnohem větší. "Je to dopad pět miliard, ale krát 17 let, po kterou se ta podpora bude platit. Ve skutečnosti to je podstatně větší číslo, skoro 90 miliard korun, které zaplatíme proto, že byla v minulosti špatně nastavena podpora obnovitelných zdrojů," řekl Chvojka. Dodal, že nebyla vyčíslena ani řada dalších dopadů, na které upozorňoval ERÚ i Nejvyšší kontrolní úřad.

ERÚ podle Chvojky naopak vítá, že poslanci v zákoně neschválili sporný návrh, který by umožnil rozdělování solárních a větrných elektráren na menší. Úřad upozorňoval, že solární elektrárny by se rozdělením mohly vyhnout odvodu solární daně.

Novela naopak umožňuje rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence. Štěpán Chalupa z Komory obnovitelných zdrojů to označil za dobrý krok, podle něj ale zákon úplně ignoruje další obnovitelný zdroj, a to rozvoj větrných elektráren. "Těžko najít racionální důvody, proč stát, jinde štědrý miliardami například pro uhlí, nechce podpořit stovkami milionů nejlevnější elektřinu z větru," uvedl Chalupa.

Novela prošla nejtěsnější většinou: hlasovalo pro ni 86 poslanců a přesně toto množství bylo zapotřebí. Podpořila ji koalice, opozice se převážně zdržela. Poslanci Úsvitu, kteří patřili mezi nejhlasitější kritiky, byli proti. "Bitva je dobojována, vyhrál pan ministr Mládek, vyhrála energetická lobby," řekl dnes novinářům místopředseda poslanců Úsvitu Petr Adam.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů