Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministr Brabec požádá o desítky milionů navíc
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) bude chtít navýšit rozpočet svého resortu o desítky milionů korun. Řekl to včera ČTK ve sněmovně. Jeho stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš v prvním návrhu rozpočtu životnímu prostředí přidělil 5,18 miliardy korun. V návrhu jsou už zohledněny i očekávané příjmy z prodeje emisních povolenek.

V meteoritech z Marsu byl metan
Vědci zjistili u několika meteo­ritů pocházejících z Marsu přítomnost metanu, což by mohlo ukazovat na možnost bývalého, nebo dokonce současného mikrobiálního života. K tomuto závěru došli badatelé z kanadské Brockovy univerzity, kteří svůj výzkum zveřejnili v odborném žurnálu Nature Communications.

Nestlé zničí nudle za více než miliardu
Švýcarský potravinářský gigant Nestlé zlikviduje zhruba 27 420 tun instantních nudlí značky Maggi v hodnotě přes 50 milionů dolarů (více než 1,2 miliardy Kč) poté, co indické úřady zakázaly jejich prodej na tamním trhu. Indický úřad pro bezpečnost potravin nedávno označil nudle za nebezpečný produkt a nařídil jejich stažení z trhu. Testy úřadu objevily v některých balíčcích nadměrný obsah olova.

Škoda a Solaris vyrobí pro Budapešť trolejbusy
Konsorcium firem Škoda Electric a polské Solaris dodá do konce roku do Budapešti dalších 12 trolejbusů za více než 70 milionů korun. Město už loni objednalo 24 nových vozů a nyní uplatnilo opci na dalších 12. Plzeňská Škoda Electric zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje a finální montáž vozidel, řekl viceprezident pro obchod skupiny Škoda Transportation Zdeněk Majer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů