Úterý, 30. dubna 2024

Z prasklého potrubí OKD unikaly rok slané důlní vody, které zničily místní vegetaci

Z prasklého potrubí OKD unikaly rok slané důlní vody, které zničily místní vegetaci

Inspektoři z oddělení ochrany přírody Oblastního inspektorátu Ostrava ČIŽP řešili úhyn tří vzrostlých dřevin - dubu, vrby a břízy a 441 m2 zapojeného porostu mladých listnatých dřevin v k. ú. Stonava. ,,Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR jsme zjistili, že k úhynu těchto dřevin došlo působením důlních vod, které zhruba rok unikaly z prasklého potrubí společnosti OKD, a.s. Za zničení dřevin byla uložena pokuta sto tisíc korun podle zákona o ochraně přírody a krajiny," řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu Ostrava.

K úhynu rostlin došlo především v důsledku dlouhodobého zaplavení jejich kořenového systému, které zamezilo přístupu vzduchu ke kořenům. Kromě negativního vlivu samotného zatopení kořenové zóny dotčených dřevin přispělo k jejich úhynu bezpochyby také chemické složení důlních vod, zejména zvýšené koncentrace solí. ,,V současné době připravujeme zahájení řízení o uložení náhradního opatření k nápravě, které bude spočívat ve výsadbě nových dřevin," dodal Kozubek.

V době, kdy inspektoři z oddělení ochrany přírody prováděli šetření úhynu stromů, prováděli také inspektoři z oddělení ochrany vod kontrolu u společnosti OKD a.s. Ta byla zaměřena na nakládání se závadnými látkami a na způsob vypouštění důlních vod ze Závodů Darkov a ČSM. Na základě zjištění z této kontroly byla společnosti OKD a.s. uložena pokuta ve výši 50 000 korun za pochybení při nakládání se závadnými látkami. ,,Výši pokuty jsme stanovili také na základě dalšího zjištění správního deliktu během kontroly, který spočíval v nedodržení stanoveného způsobu vypouštění důlních vod. To se týkalo jednak překročení povolených kvalitativních ukazatelů a také vypouštění důlních vod mimo určené místo," řekl Kozubek.

K vypouštění důlních vod mimo stanovené místo došlo vlivem poškození potrubí, odkud tato slaná důlní voda zhruba jeden rok unikala na okolní pozemky. Postupně tak ovlivňovala hydrologické i hydrochemické podmínky v místě rozlivu, což se později také projevilo poškozením místní vegetace. ,,Tento případ uložených pokut není významný svojí výší, ale způsobem porušení zákonů, tedy únikem důlních vod, které jsou typické pouze pro ostravsko-karvinskou oblast," dodal Kozubek.

OKD.jpg

OKD1.jpg

OKD2.jpg

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů