Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Český svaz ochránců přírody představí veřejnosti novou sedmimetrovou pozorovatelnu v rámci unikátního území Kozmických ptačích luk. Turisticky atraktivní cíl se nachází mezi Ostravou a Opavou. Srdečně Vás zveme na slavnostní představení lokality 20.srpna od 11 hod.

Petrohradská společnost GUP GOELEKTROTRANS zahájila testování hybridního 19 metrového trolejbusu VITOVT, vyrobeného bělorusko-švýcarských konsorciem STADLER MINSK. Zkoušky potrvají dva měsíce a v případě úspěšného provozu může být přijato rozhodnutí o nákupu této techniky pro potřeby města.

Japonsko má zájem být partnerem České republiky v dalším rozvoji jaderné energetiky. Pokud by se Česko vydalo cestou další výstavby jaderných elektráren, bude mít japonská strana zájem se na ní podílet, řekl předseda sněmovny Jan Hamáček, který je v těchto dnech na oiciální návštěvě Japonska. Ekonomická spolupráce byla hlavním tématem jednání.

Tání ledovců na celém světě nabralo od začátku 21. století rekordní rychlost a je nezadržitelné. K tomuto závěru dospěla studie Světového střediska pro monitorování ledovců se sídlem na Curyšské univerzitě. ,,Tloušťka ledu sledovaných ledovců se nyní každým rokem zmenšuje o půl až jeden metr. To je dvakrát až třikrát víc, než činil průměr ve dvacátém století," řekl autor studie Michael Zemp.

Už v sobotu vyhlásil guvernér Jerry Brown v celé Kalifornii výjimečný stav, kvůli bezprostřednímu ohrožení bylo evakuováno na 13 tisíc obyvatel oblasti kolem jezera Clearlake. Po prudkém víkendovém šíření ohně se včera podařilo hasičům díky ochlazení situaci stabilizovat. Přes nasazení více než 9000 členů hasičských týmů a podporu vrtulníků a armádních letadel však může trvat i týden, než se podaří dostat oheň pod kontrolu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů