Úterý, 30. dubna 2024

Marocká energetika má zájem o české investory a dodavatele

Marocká energetika má zájem o české investory a dodavatele

Vedoucí Zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Casablance se v prvním srpnovém týdnu setkal s panem M. Allachem, který je zástupcem generálního ředitele agentury ONEE, Sekce energetiky. Uvedená agentura spadá pod marocké ministerstvo energetiky a jejím hlavním úkolem je zajišťovat dodávky elektrické energie a pitné vody v Maroku. Jednání navazovalo na návštěvu ministra J. Mládka v Maroku, která proběhla v červnu t. r. a při které se pan ministr setkal mimo jiné s ministrem energetiky Maroka M. Amarou.

Během setkání pan Allach konstatoval, že před dvěma lety ČR sám navštívil a byl překvapen vysokou úrovní českého průmyslu. Vyslovil lítost nad tím, že stále panuje malé povědomí o ČR mezi Maročany a naopak. Pan Allach ví, že české společnosti patří k předním světovým výrobcům v oblasti energetiky a vzpomněl, že v dnes již uzavřené elektrárně v Casablance (čtvrť Roches Noires) pracovaly české technologie. Je proto, dle jeho názoru, škoda, že se české podniky na současném rozvoji marocké energetiky nijak nepodílejí. Řekl, že je nezbytné odhodit předsudky o tom, že Maroko je ,,francouzské hájemství". To dokazují současné úspěchy japonských, korejských či čínských firem v dané oblasti, ale také rostoucí aktivity německých firem.
Pan Allach upozornil, že jeho agentura neustále publikuje mnoho tendrů na dodávku materiálu pro rozvod a distribuci elektrické energie. Zmínil například, že v dohledné době bude vyhlášen tendr většího rozsahu na dodávku elektroměrů. Všechna výběrová řízení jsou k nalezení na stránkách agentury (www.one.ma). Velmi by uvítal, kdyby se české firmy více zapojily do vyhlašovaných výběrových řízení. Nemůže slíbit, že se novému účastníkovi podaří zrealizovat obchod okamžitě. Je si však jistý, že dříve nebo později ano. Pan Allach připomněl, že by pro české firmy bylo užitečné, kdyby se zapsaly do seznamu dodavatelů u ONEE. V takovém případě by avíza o vyhlášených výběrových řízeních dostávaly automaticky.

Pan Allach v rozhoru upozornil na některé zajímavé rozpracované projekty. Nyní například probíhá výběrové řízení na předkvalifikaci na dodávku solární elektrárny NOOR IV v blízkosti města Ouarzazate (solární elektrárna NOOR Ouarzazate bude mít celkový výkon 580 MW, přičemž čtvrtá, poslední část má mít výkon 70 MW). Dále se připravuje série výběrových řízení na solární elektrárnu u města Midelt (NOOR MIDELT) s celkovou kapacitou 500 MW. Výstavba elektrárny by měla probíhat v etapách a začátek realizace by měl být v roce 2016. V souvislosti s připravovanou výstavbou nového středomořského přístavu v Nadoru je připravováno výběrové řízení na uhelnou elektrárnu v tomto přístavu (zadavatelem bude společnost Nador-West-Med, dceřiná společnost TMSA, ve spolupráci s ONEE).

V případě zájmu o bližší spolupráci s ONEE se neváhejte obrátit na Zahraniční kancelář agentury CzechTrade v Casablance.

Zdroj: zahraniční kancelář CzechTrade v Casablance.
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Casablance.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů