Úterý, 30. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Politik chce, aby Německo urychlilo odchod od uhlí Německo by mělo do roku 2050 zcela opustit uhelnou energetiku a spoléhat se výhradně na obnovitelné zdroje. Vyzývá k tomu zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska Torsten Albig. Čím déle budou uhelné elektrárny v provozu, tím dražší podle něj bude jejich pozdější odstavení. Podle Albiga je problém, že politici odkládají rozhodnutí o tom, jak se mají do budoucna vyvíjet regiony, v nichž uhlí zaměstnává tisíce lidí.

Slavnostní otevření Návštěvnického centra Kvilda, které je věnováno jelenu, proběhne v úterý 18.8. 2015 v 10:00 hod, za přítomnosti předsedy Senátu ČR Milana Štěcha, ministra životního prostředí Richarda Brabce a dalších hostů.

Jaderná elektrárna Temelín, pokrývající pětinu spotřeby elektřiny v Česku, je opět mimo provoz. Včera ráno byl kvůli závadě odpojen druhý blok elektrárny a zároveň stále trvá plánovaná odstávka prvního bloku. Závada se objevila v nejaderné části Temelína, a to na chlazení generátoru, s vedry ale nesouvisí. Elektrárna byla mimo provoz i po většinu července, druhý blok byl odstaven téměř třetinu roku. Firma ČEZ výpadek Temelína nahradí dovozem elektřiny z ciziny.

Městský soud v Praze zrušil jednu ze změn územního plánu nutných pro stavbu metra D. Důvodem je, že magistrátní odbor životního prostředí v dokumentaci ke změně z roku 2012 opomněl vysvětlit, proč nepožadoval vypracovat posudek SEA, který posuzuje vliv koncepcí staveb na životní prostředí. Zda rozhodnutí soudu zbrzdí stavbu, není jasné, Praha proti rozhodnutí podala kasační stížnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů