Úterý, 30. dubna 2024

Krátce z energetiky

Krátce z energetiky

Cena emisních povolenek s dodávkou v prosinci vzrostla
Ceny emisních povolenek s dodávkou v polovině prosince roku 2015 na německé burze EEX činily v úterý 27. října 8,60 eur za tunu. Předchozí středu stály 8,45 eur. Cena povolenek na rok 2016 činila 8,67 eur za tunu, přičemž minulou středu stála na 8,51 eur za tunu. Povolenky na rok 2017 na EEX stály 8,79 eur za tunu. Minulou středu činila jejich cena 8,62 eur za tunu.

ERÚ: Nový tarifní systém začne platit od roku 2017
Nový tarifní systém v elektroenergetice, který má za cíl spravedlivě rozložit náklady na provoz elektrizační sítě mezi jednotlivé účastníky trhu, bude spuštěn od 1. ledna 2017. Oznámil to Energetický regulační úřad (ERÚ) s tím, že cílem je motivovat zákazníky k optimalizaci jejich požadavků na síťová připojení.

EP ENERGY: Německá elektrárna Buschhaus bude odstavena

Společnost MIBRAG 26. října 2015 rozhodla o odstavení elektrárny Buschhaus do pohotovostního režimu pro účel zálohy. Odstávka započne 1. října 2016 a bude trvat čtyři roky, společnost bude za toto období státem odškodněna. Finální právní rámec bude dojednán a podán ke schválení německému parlamentu ve druhé čtvrtině roku 2016. Informovala o tom společnost EP ENERGY.

Konference MVE v ČR se odehraje 19. listopadu 2015
Šestý ročník národní konference Malé vodní elektrárny v ČR (MVE v ČR) 2015 se odehraje 19. listopadu 2015 v hotelu Jurys Inn v Praze. Konference je věnována současnosti a budoucím perspektivám rozvoje malých vodních elektráren v ČR. Hlavními tématy budou mimo jiné aktuální situace v oblasti MVE v ČR a její dopady pro výrobce a připravované legislativní novelizace vztahující se k provozování MVE.

Huisman navrhl hydraulický systém pro přílivovou elektrárnu

V nizozemské provincii Zeeland byla nainstalována přílivová elektrárna o výkonu 1,2 MW, která zajistí elektřinu pro 700 domácností. Na projektu se podílela i česká společnost Huisman, která navrhla hydraulický systém a vyrobila jeho hlavní a vedlejší pohonnou jednotku.

Lumius má novou divizi pro optimalizaci nákladů na energie

Společnost Lumius založila novou divizi Lumius EBS (Energy Building Solution). Jejím cílem je optimalizovat náklady na energie. Ředitelem divize o 10 odbornících je Petr Správka. Lumius EBS dle společnosti dokáže s návrhy optimálního řešení pohybu a spotřeby energií zajistit i finanční servis a kompletní výstavbu.

J. Mládek: Cílem je zvyšovat podíl jádra a OZE v energetice
V rámci primárních energetických zdrojů je cílem ministerstva průmyslu a obchodu zvyšování podílu jaderné energie, obnovitelných zdrojů energie (OZE) a druhotných zdrojů. Na 187. Žofínském fóru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Mírné navýšení podílu v energetickém mixu by měl vykazovat i bioplyn. Oproti tomu snížení podílu zaznamenají uhelné zdroje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů