Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zastupitelé Pardubic budou volit ze tří variant koupě spalovny

Zastupitelé Pardubic budou volit ze tří variant koupě spalovny

Zastupitelé Pardubic budou ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda město koupí od společnosti AVE CZ odpadové hospodářství odstavenou spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví. Na výběr budou mít ze tří variant, které se liší cenou od 35 do 50 milionů korun a rozsahem toho, co radnice za své peníze získá. ČTK to zjistila ze zveřejněných podkladů pro jednání zastupitelstva. Firma se již léta snaží o obnovení provozu zařízení, město, kraj i veřejnost ale záměr odmítají.

Zastupitelé si mohou zvolit, že Pardubice mají zaplatit 50 milionů korun, za což získají necelé dva hektary pozemků po demolici spalovny a po sanaci území. Druhou možností je koupě včetně demolice za 43 milionů korun bez sanace, třetí za 35 milionů korun pouhé odkoupení zařízení s pozemky, přičemž zbourání, odklizení a likvidaci materiálu a vyčištění ploch by si město muselo zajistit a zaplatit samo.

Podmínkou Pardubic pro odkoupení je výmaz zástavního práva, které je u pozemků vedeno v katastru nemovitostí. Společnost AVE CZ jimi ručí bance Unicredit Bank za pohledávku 270 milionů eur (7,3 miliardy Kč).

Spalovnu provozovala od roku 1995 do roku 2004 chemička Synthesia. Poté ji odstavila, protože nesplňovala emisní limity. Spalovna od roku 2006 patří AVE CZ, která ji plánovala zmodernizovat, a spalovat ročně až 20.000 tun odpadu. Narazila však na silný odpor obcí i veřejnosti, 50.000 lidí podepsalo petici proti spalovně. Stojí totiž jen desítky metrů od obytných domů a tři kilometry od Pardubic. I kvůli tomu nezískala AVE CZ kladný posudek vlivu provozu na životní prostředí (EIA). Nyní se snaží získat takzvané integrované povolení, ve věci několikrát rozhodovaly i soudy.

Firma AVE CZ původně vyčíslila celý přínos projektu včetně budoucích výnosů na více než 70 milionů korun, což bylo pro město nepřijatelné. "Společnost nyní nabídla tyto tři možnosti, s těmi je srozuměna," řekl ČTK primátor Martin Charvát (ANO).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů