Čtvrtek, 28. března 2024

Využití indikátorů na místní úrovni od A do Z

Příručka "Využití indikátorů na místní úrovni od A do Z" si dala za cíl jediné: shrnout praxi a zkušenosti odborného týmu společnosti CI2 v oblasti práce s indikátory udržitelnosti na místní úrovni..

Využití indikátorů na místní úrovni od A do Z


Příručka se věnuje nejvyužívanější sadě indikátorů udržitelnosti na místní úrovni - Společným evropským indikátorům (ECI). Tato sada indikátorů se zejména díky dlouholeté metodické podpoře společnosti CI2, o. p. s. i finanční podpoře Ministerstva životního prostředí a dalších donorů v tuzemských podmínkách stala významným rámcem pro hodnocení rozvoje měst a obcí. Během dvanácti let, kdy byla metodika indikátorů ECI poprvé v ČR představena využilo celou sadu či dílčích indikátorů ECI zhruba padesát středně velkých měst. Všechny výsledky jsou dostupné na webových stránkách (http://indikatory.ci2.co.cz).

Kromě indikátorů ECI klade příručka také důraz na základy indikátorové metodiky a využití v praxi (zejména jejich prezentaci), neboť správně sestavený, naplněný a prezentovaný indikátor naplňuje požadavky na objektivní prezentaci udržitelnosti.

Příručka není indikátorová učebnice. Teoretické a vědecké poznatky zmiňuje pouze tehdy, pokud mají relevantní a aplikační přesah v používání indikátorů v praxi měst, obcí a regionů s prosazováním indikátorů. Přesto se autoři snažili, aby nejnovější mezinárodní trendy byly ve vybraných částech zmíněny a česká praxe je využívala.

Příručka ve formátu pdf je ke stažení zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů