Neděle, 19. května 2024

Celostátní energetická soutěž motivuje mládež k zájmu o techniku už 17 let

Celostátní energetická soutěž motivuje mládež k zájmu o techniku už 17 let

V Českých Budějovicích se konalo už 33. finále celostátní vědomostní soutěže pro mládež ,,Co víš o energetice?". Tentokrát si s testy fyzické kondice i psychické odolnosti a prověrkou teoretických znalostí z fyziky a dalších technických předmětů nejlépe poradil tým liberecké Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické.

Povzbudivé je, že mezi patnácti účastníky finále bylo sedm dívek a na druhém místě skončilo družstvo Střední zdravotnické školy z Písku, které tvořili dvě dívky a jeden chlapec. ,,Tuhle soutěž pořádáme už sedmnáct let a v poslední době skutečně pozorujeme, jak mezi účastníky stále více přibývají dívky. Ještě před pěti - šesti lety byly výjimkou, dnes už jsou úplně běžné smíšené týmy a čím dál víc je i čistě dívčích družstev. Potvrzuje se tak, že zájem dívek o techniku roste", říká organizátor soutěže Tomáš Hejl.

Jeho slova doplňuje Alžběta Bednářová, absolventka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské pražské ČVUT, která pracuje ve Státním úřadu pro jadernou bezpečnost a při budějovickém finále působila v odborné porotě: ,,To, že se na technické obory hlásí víc kluci, je především důsledek předsudku, že holky nemají na techniku "buňky". Mnoho výzkumů přitom ukázalo, že třeba prostorová představivost nebo výsledky v matematice nejsou vrozené a neměnné dovednosti, ale věci naučené a že je úplně jedno, jestli se je učíte jako muž nebo žena. A já ze své osobní zkušenosti můžu říct, že ženy za muži ve studiu nijak nezaostávají, naopak zpravidla bývají pečlivější a disciplinovanější, což jim přináší obrovskou výhodu při studiu a pak i v praxi. Důležité je si prostě něco z technických oborů vyzkoušet. Člověk pak třeba s překvapením zjistí, že mu to jde a že ho to baví."

Soutěž ,,Co víš o energetice" je součástí vzdělávacího programu společnosti ČEZ. Navazuje na seriál osvětových besed ,,Energie - budoucnost lidstva", který běží nepřetržitě již 17 let a jehož se dosud zúčastnilo více než 210 tisíc mladých lidí ve věku 14 - 19 let. Hlavním cílem projektu, který byl v roce 2015 vyhodnocen Mezinárodní agenturou pro atomovou energii jako příklad dobré praxe a doporučen k následování ve všech členských zemích této organizace, je kromě prohlubování informovanosti mládeže o všech aspektech energetiky také motivace ke studiu technických oborů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů