Sobota, 20. dubna 2024

NĚMECKO: Mechové stromy pro zlepšení ovzduší ve městech

NĚMECKO: Mechové stromy pro zlepšení ovzduší ve městech

Znečištění ovzduší trápí obyvatele řady světových měst. S netradičním inovativním řešením přišla berlínská společnost Green City Solutions - místo časově náročného sázení stromů vyvinuli mechovou instalaci sloužící jako vzdušný filtr. Dokáže absorbovat prachové částice, oxidy dusíku i oxidu uhličitého a čistí tak vzduch.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsobuje znečištění vzduchu až sedm milionů předčasných úmrtí za rok. Jak naznačují například prognózy OSN, do roku 2050 budou dvě třetiny celosvětové populace žít ve městech. I proto se zdá být vyčištění vzduchu ve městech stále naléhavější záležitostí.

Vedle úsilí o redukci samotných zdrojů znečištění je jedním ze zavedených způsobů snížení znečištění ovzduší sázení stromů, jejichž listy zachycují a pohlcují škodlivé částice. Výsadbě stromů však mohou bránit místní podmínky a trvá roky, než je strom vyroste.

S řešením proto přichází tvůrci z berlínského startupu Green City Solutions. Prohlašují, že jejich jeden ,,mechový strom" CityTree má environmentální přínos až 275 skutečných stromů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů