Středa, 24. dubna 2024

20. březen - Světový den vrabců

Vrabec domácí, dříve běžný, všudypřítomný zpěvný pták, je dnes v mnoha zemích Evropy mizejícím druhem. Kvůli úbytku vrabců byl organizací Nature Forever Society 20. březen od roku 2010 vyhlášen jako Světový den vrabců (World Sparrow Day).

20. březen - Světový den vrabců

Ve všech částech světa, které vrabci obývají, je problémem dramatické snižování populace těchto ptáků. V České republice žijí dva druhy vrabců - vrabec domácí a vrabec polní. Jejich počet se v posledních desetiletích snížil o desítky milionů jedinců.

Příčin může být hned několik. Početnost vrabců domácích může ovlivňovat nedostatek potravy v souvislosti se změnou osevních postupů a snižováním živočišné výroby. Významná může být i ztráta hnízdních možností v důsledku používání nových metod zateplování obytných staveb ve městech i na venkově a též změna složení a údržby městské zeleně.

U vrabců polních početnost může ovlivňovat především intenzifikace zemědělství, která je připravuje o potravu (hmyz) a úbytek rostlin, jejichž semena jim slouží za potravu.

Oficiální stránka Světového dne vrabců (WSD) v angličtině: www.worldsparrowday.org

VRABEC DOMÁCÍ A VRABEC POLNÍ

Vrabec domácí je větší a převážně žije v blízkosti lidských obydlí. Samice je světle hnědá, samec je výrazněji zbarvený a má tmavě hnědá křídla, šedý vrch hlavy, bílou líc a černou náprsenku.

Vrabec polní je naopak vázán spíš na zemědělskou krajinu, sady a zahrady. Samec i samice jsou zbarveni stejně. Mají kaštanově hnědý vrch hlavy a bílou líc s černou skvrnou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů