Čtvrtek, 25. dubna 2024

Čeští vědci se podíleli na výzkumu rizik ve vysokých horách

Čeští vědci se podíleli na výzkumu rizik ve vysokých horách

Pomoci s hodnocením přírodních rizik ve vysokých horách může studie, kterou vypracoval mezinárodní vědecký tým s přispěním odborníků z české Akademie věd (AV ČR). Manuál se zaměřuje na nebezpečí spojená s horskými ledovci a oblastmi s trvale zmrzlou půdou. V takových místech mohou klimatické změny vyvolat sesuvy půdy či spustit skalní laviny, které vedou ke vzniku povodní. O projektu dnes informovala Marie Fialová z AV ČR.

Studie vedená vědci z Curyšské univerzity má přispět k ochraně majetku a životů obyvatel světových velehor, například Alp. "Připravený manuál nabízí státním úřadům i soukromým společnostem přehled nejnovějších poznatků a osvědčených postupů pro popis, mapování a modelování potenciálně nebezpečných procesů ve velehorách," popsal Jan Klimeš z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR.

Podle Klimeše mohou být postupy z manuálu použity v nejrůznějších částech světa, včetně rozvojových zemích. Právě jejich obyvatelé jsou přírodními katastrofami ohroženi nejvíce.

Vědci z Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR využili při práci na dokumentu poznatky získané výzkumem v peruánských Andách, jenž provádějí od roku 2003 s kolegy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. "Zaměřují se v něm zejména na problematiku sesouvání morénových hrází vysokohorských jezer, jež může vést k přelití hráze nebo k jejímu protržení, a tím ke vzniku nebezpečných záplav," uvedl ředitel ústavu Josef Stemberk. Připomněl, že sesuvy svahů či zřícení skal se netýkají jen velehor. Vyskytují se i v České republice, například v Hřensku a okolí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů