Čtvrtek, 28. března 2024

11. června - Mezinárodní den rysů

Na 11. června připadá Mezinárodní den rysů. Vyhlásilo jej 11 organizací zapojených do rozsáhlého evropského projektu 3Lynx, který je financován programem Interreg Central Europe. Organizace, věnující se ochraně této vzácné kočkovité šelmy u nás, každoročně připravují pro veřejnost celou řadu akcí. 

11. června - Mezinárodní den rysů

,,Cílem této akce je upozornit na problematiku ochrany rysa ostrovida v Evropě a zároveň lidi blíže seznámit s životem našim zrakům většinou skrytě žijící kočkovité šelmy. Všechny akce jsou proto zaměřeny na širokou veřejnost, část programu je také věnována dětem. Do Mezinárodního dne rysů se letos zapojí minimálně 7 evropských zemí," vysvětluje koordinátorka projektu 3Lynx Simona Poláková z Ministerstva životního prostředí.

Rys ostrovid je naše největší kočkovitá šelma. V České republice, Německu i Rakousku patří k přísně chráněným ohroženým druhům, chrání ho samotné členské země i evropská legislativa. Česko-bavorsko-rakouská rysí populace se pohybuje na rozmezí těchto tří států a obývá tak rozsáhlé území od Dunaje na jihu až po Brdy, Český les na severu a část Vysočiny. Pro svou nízkou početnost a izolovanost od ostatních rysích populací je považována za vysoce ohroženou. Rys je ale ohrožen i jinde, třeba v Alpách, v Dinárském krasu. I proto si rys zaslouží naši pozornost.

Projekt 3LYNX sledujte na www.3lynx.eu

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů