Pátek, 29. března 2024

Po požáru odpadů v Jablonci zůstaly škody za deset mil.Kč

Po požáru odpadů v Jablonci zůstaly škody za deset mil.Kč

Škody za deset milionů korun zůstaly po nočním požáru na překladišti odpadů v Horní Proseči v Jablonci nad Nisou. V pátek večer tam začala hořet hala s uskladněnými plasty i komunálním odpadem. Oheň se podařilo lokalizovat zhruba půl hodiny před půlnocí, před dnešní osmou hodinou ranní byl oheň zcela zlikvidován. Příčiny požáru zatím hasiči neznají na místo nastoupili vyšetřovatelé hasičů i kriminalisté. ČTK to řekl řídicí důstojník jabloneckých hasičů David Patrman.

Požár v areálu bývalé skládky byl na operační středisko hasičů nahlášen v pátek ve 21:00. Přestože je sběrný dvůr nedaleko husté zástavby, obyvatele nebylo nutné evakuovat. "Počasí nám přálo, všechno stoupalo nahoru, informovali jsme obyvatele, aby zavřeli okna a zbytečně nevětrali," řekl Patrman. Koncentrace škodlivin podle hasičů nedosáhla takové úrovně, aby bylo nutné povolat laboratoř.

Hořelo v hale o rozměrech zhruba 40 krát 16 metrů. Hasiči nasadili šest proudů a použili smáčedlo, aby oheň uhasili co nejdříve. Lokalizovat se ho podařilo ve 23:38. S dohašením pomáhal nakladač, který odpady vyvážel. Hasiči je prolévali vodou. "Samotná hala byla jen plechová, ale byly v ní stroje. Cena jednoho z nich se pohybovala kolem 3,5 až pěti milionů korun, druhý byl asi za 1,5 až dva miliony. Pak tam byly ještě další menší, to je důvod vysokých škod," dodal Patrman.

Sběrný dvůr a překladiště v Horní Proseči je blízko obytné zástavby, nevyhovuje z kapacitních ani logistických důvodů. Radnice chce proto zpracování odpadu přesunout do areálu bývalé teplárny na Brandlu, který patří městské společnosti Jablonecká energetická. V této lokalitě nejsou žádné obydlené domy, jejichž obyvatelům by mohla projíždějící auta s odpadem vadit tak, jako je tomu v Proseči. Náklady na projekt se odhadují na 48 milionů korun, rozložen by měl být do několika let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů