Pátek, 29. března 2024

Ve Zdobnici bude návštěvnické středisko Dům přírody Orlických hor

Ve Zdobnici bude návštěvnické středisko Dům přírody Orlických hor

V obci Zdobnice na Rychnovsku by mělo vzniknout návštěvnické středisko Dům přírody Orlických hor. Sídlit by mělo v objektu bývalé obecní školy, jeho provozovatelem bude obec. Součástí střediska bude visutá lávka z Domu přírody na protější svah o délce 350 metrů a výšce 35 metrů nad řekou Zdobnice. Veřejnosti by se mohlo středisko otevřít v roce 2021. Na projektu se vedle obce a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR bude podílet i Královéhradecký kraj. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Dům přírody Orlických hor by měl propagovat Orlické hory a návštěvníkům představit nejvýznamnější turistické cíle, stezky a regionální produkty. Dům přírody bude mít vedle přínosu pro turistiku a ochranu životního prostředí také vzdělávací náplň. Metodicky středisko povede krajské Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Obec se pro financování projektu chce ucházet o dotaci z evropského operačního programu Životní prostředí. "Jsme teprve na začátku. Na rekonstrukci budovy bývalé školy máme stavební povolení, budova je řadu let nepoužívaná a ve velmi špatném stavu. Na visutou lávku máme projektovou dokumentaci," uvedl zdobnický starosta Petr Novotný.

Dům přírody Orlických hor bude součástí sítě Domů přírody, která postupně vzniká pod vedením Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Dosud Domy přírody vznikly například v chráněných krajinných oblastech Český ráj, Blaník, Český les, Moravský kras, Slavkovský les.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů