Úterý, 30. dubna 2024

Národní park Podyjí opět ocení projekty citlivé k přírodě

Národní park Podyjí opět ocení projekty citlivé k přírodě

Vedení Národního parku Podyjí i letos ocení projekty citlivé k přírodě a prospěšné prostředí, v němž žijí obyvatelé této chráněné oblasti na Znojemsku. Cenu dostanou také lidé, kteří se o to zasloužili. Jednoho z nich vybere v anketě veřejnost. Mezi čtyřmi navrženými projekty je například péče o louky v okolí Hnanic nebo citlivá rekonstrukce střechy vranovského zámku. V tiskové zprávě to uvedl mediální koordinátor ankety David Grossmann.

Tři z kandidátů, kteří budou oceněni, vyberou ochranáři. O čtvrtém mohou rozhodnout lidé v hlasování na webu www.nppodyji.cz Cílem ankety nazvané Dobrý skutek pro Podyjí je přimět veřejnost k větší péči o národní park, jeho přírodu i četné památky, které jej na mnoha místech krášlí. Národní park anketu pravidelně vyhlašuje od roku 2012.

Veřejnost vybere svého vítěze hlasováním na webu do 9. prosince. Oceněné projekty, instituce či lidi pak ochranáři vyhlásí 11. prosince ve znojemském Domě umění.

Mezi navrženými je letos šetrná péče o louky a pastviny v okolí Hnanic nebo rekonstrukce krovů a střechy vranovského zámku, která umožňuje nejen stálé hnízdění rorýsů, ale také pobyt netopýra velkého na letní kolonii. Ocenění může získat i entomolog Jan Šumpich, a to za zmapování a propagaci podyjských motýlů, či Jan Kozdas, a to za ochranu krajiny jako odkazu předků.

Loni si ocenění odnesl například bývalý ředitel rakouského Národního parku Thayatal Ludwig Schleritzko, cenu dostal za podporu a prohlubování přeshraniční spolupráce. Veřejnost poslala v internetové anketě nejvíce hlasů vzdělávacímu projektu PřírUčKa: Příroda - Učebnice - Kamarádka, za kterým stály týmy učitelů ze čtyř znojemských škol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů