Pátek, 19. dubna 2024

Z bývalé školy ve Zdobnici bude Dům přírody Orlických hor

Z bývalé školy ve Zdobnici bude Dům přírody Orlických hor

V obci Zdobnice na Rychnovsku by mělo do roku 2021 až 2022 vzniknout návštěvnické středisko Dům přírody Orlických hor. Sídlit by mělo v dosud nevyužívaném objektu bývalé obecní školy. Náklady na výstavbu střediska by mohly činit kolem 50 milionů korun, evropská dotace by mohla pokrýt 85 procent nákladů. Provozovatelem střediska bude obec. ČTK to řekl starosta Zdobnice Petr Novotný.

Na projektu se vedle obce a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR budou podílet i Královéhradecký kraj a krajské Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Představitelé všech čtyř subjektů dnes v Rychnově nad Kněžnou podepsali memorandum o spolupráci. Žádost o dotaci by obec měla zpracovat v první polovině roku 2019.

"Středisko by mělo ukázat nedotčenou přírodu Orlických hor. Slibujeme si od něj podporu zvýšení návštěvnosti obce, turistického ruchu. Chceme změnit pohled na Zdobnici jako na zapomenutou obec mezi známými středisky Deštné a Říčky," řekl starosta.

Dům přírody Orlických hor by měl propagovat Orlické hory a návštěvníkům představit nejvýznamnější turistické cíle, stezky a regionální produkty. Dům přírody má mít vedle přínosu pro turistiku a ochranu životního prostředí také vzdělávací náplň.

Součástí střediska má být také visutá lávka z Domu přírody na protější svah o délce 350 metrů a výšce 35 metrů nad řekou Zdobnice. "Počítá se také například s vybudování louky pěti smyslů, vodního světa, naučné stezky," řekl starosta.

Na zchátralý objekt bývalé školy má obec vydané stavební povolení pro přestavbu na původně zamýšlený obecní dům. Podle Novotného půjde stavební povolení využít i pro dům přírody. Na lávku má obec zpracovaný projekt a nyní usiluje o získání stavebního povolení.

Dům přírody Orlických hor bude součástí sítě Domů přírody, která postupně vzniká pod vedením Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Dosavadní síť čítá osm domů přírody, vznikly například v chráněných krajinných oblastech Český ráj, Blaník, Český les, Moravský kras, Slavkovský les.

"Cílem našeho programu Dům přírody je vybudovat po vzoru jiných evropských států ve vybraných chráněných územích síť návštěvnických středisek. Značka chráněné krajinné oblasti přitahuje turisty, kteří přispívají k ekonomickému rozvoji místních obcí," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů