Čtvrtek, 18. dubna 2024

Aktuálně vychází již páté vydání rozebrané lesnické knihy Jana Metzla a Milana Košuliče st. ,,100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem"

 Na 100 otázek, jak pěstovat přírodě blízký les v době aktuálních klimatických změn, odpovídá nové aktualizované vydání populární knihy autorů Jana Metzla a Milana Košuliče st.

Aktuálně vychází již páté vydání rozebrané lesnické knihy Jana Metzla a Milana Košuliče st. ,,100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem"

Čtenářům nejen z lesnické veřejnosti nabízí možnosti, jak opustit les věkových tříd, upřednostňovat přirozenou obnovu pod porostem, omezit pěstební zásahy na drobné korigující intervence s cílem produkce kvalitního dřeva, usilovat o zvýšení biodiverzity a především nečinit nic, co za nás může vykonat příroda sama. Dotisk vydala česká kancelář mezinárodní organizace FSC (Forest Stewardship Council).

Kniha ,,100 otázek" se od svého prvního vydání v roce 2006 stala oblíbenou jak u lesníků, tak i u širší zainteresované veřejnosti, např. v oblasti samosprávy měst a obcí. Jedním z důvodů je i to, že brožura ukazuje či nastiňuje možnosti, jakými cestami lze jít při přírodě bližším hospodaření v lese, ale nechává čtenáře si vybrat podle toho, v jakém prostředí či lese se pohybuje nebo hospodaří. Nyní vychází již páté aktualizované vydání, ve kterém původní autory doplnil Milan Košulič ml.

,, ...uplynulo krátkých 12 let, během nichž se však událo v lesnictví velmi mnoho. Vznikl Národní lesnický program, po dlouhých diskusích byl schválen vládou v roce 2008. Byl vypracován a vládou schválen Národní akční plán adaptace na změnu kli­matu (2017). Především ale nastal dramatický vývoj přímo v našich lesích, které prudce zareagovaly na extrémní sucho v roce 2015, když před tím z mnoha důvodů plíživě chřadly. Co se však za ty roky nezměnilo, nebo se mění jen velmi pomalu, je převažující přístup k hospodaření v lesích jako k továrně na dřevo, chronické problémy s přemnoženou zvěří a zastaralá lesnická legislativa. Přesto přibývá lesníků, kteří změny chtějí, vědí jak na ně a dokázali je i prakticky zahájit," dodávají v předmluvě k pátému vydání autoři.

Aktualizací prošly např. otázky týkající se strukturní probírky a doplněny byly kapitoly týkající se klimatické změny. Přidány byly také ale např. oddíly, týkající se aktuální debaty, zda smrk skutečně může být onou ,,dřevinou budoucnosti", na kterou by se měli lesníci spoléhat. ,,Řada studií z poslední doby ukazuje, že na území České republiky dochází k postupnému snižování dostupné vody v půdě, a to zejména v období od dubna do června. To je s ohledem na intenzivní růst rostlin a celkovou závislost naší krajiny na pravidelně rozložených srážkách velmi nepříznivé, zvláště pak pro smrkové lesy", dodávají autoři.

Knihu ,,100 otázek a odpovědí k obhospodařování lesa přírodě blízkým způsobem" si lze zdarma objednat a vyzvednout v brněnské kanceláři FSC ČR nebo je možné si ji za cenu poštovného a balného nechat zaslat poštou. Podrobné informace najdou zájemci na webových stránkách FSC ČR zde (url: http://bit.ly/100otazek-fsc).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů